"Flytta inte på rådgivningen"

Sjukvårdsrådgivningen borde flyttas från Gotland.Tjänsten är för dyr och kan skötas av annat landsting eller läggas ut på entreprenad. Det tycker konsulter anlitade av kommunen.- Förslaget är ett hot mot arbetstillfällen på ön, kontrar Marcus Ryding, tillförordnad chef vid sjukvårdsrådgivningen.

<7GT_Bildrubrik>Riskabelt.</7GT_Bildrubrik> Gotlands beredskap för större olyckor försämras om sjukvårdsrådgivningen försvinner från ön. Det säger Marcus Ryding, tillförordnad chef för verksamheten.

<7GT_Bildrubrik>Riskabelt.</7GT_Bildrubrik> Gotlands beredskap för större olyckor försämras om sjukvårdsrådgivningen försvinner från ön. Det säger Marcus Ryding, tillförordnad chef för verksamheten.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-12-16 06:00

Konsultförslaget finns med i den rapport som hälso- och sjukvårdsförvaltningen låtit ta fram i syfte att spara 50 miljoner kronor inom den gotländska vården.

- Sjukvårdsrådgivningen är liten och sårbar, har höga kostnader men är inte beroende av en lokal förankring, anser konsulterna Nils Crona och Dag Fagerhem. De rekommenderar kommunen att avveckla tjänsten på Gotland och istället köpa in den från ett annat landsting eller företag.

För närvarande arbetar tio sjuksköterskor vid rådgivningen, som ligger i Visby brandstation. Personalen svarar inte bara på samtal från privatpersoner utan fungerar även som stöd för ambulansen samt räddningstjänsten, och stöttar bland annat äldrevården med rådgivning.

Verksamheten kostar ungefär 4,5 miljoner kronor per år.


Samarbetar redan
Chefen Marcus Ryding medger att det finns en överkapacitet vid sjukvårdsrådgivningen utanför sommarsäsongen och att man antingen måste minska sina kostnader eller öka intäkterna.

Han föredrar det senare, och hoppas att politikerna som bestämmer om sjukvårdsrådgivningens framtid ska se möjligheten till expansion istället för att lägga ut tjänsten privat för att spara pengar.

- Innan några förhastade beslut fattas måste man utreda om det går att söka samarbete med andra landsting. Verksamheten här skulle lätt kunna tredubblas och betjäna en halv miljon människor, säger Marcus Ryding.

Rådgivningen samarbetar redan med Östergötland, som tar hand om de gotländska samtalen nattetid.

Nytt är att Östergötland från och med torsdag kommer att köpa förstärkning av Gotland på eftermiddagar och kvällar, då östgötska sjukvårdsrådgivningens behov av avlastning är som störst.

- Det handlar inte om att vi ska tjäna pengar utan att få kostnadstäckning, säger Marcus Ryding.


Vill inte förekomma
Hela besparingsförslaget ska presenteras för hälso- och sjukvårdsnämnden nästa vecka. I det ingår bland annat även att flytta ambulanshelikoptern till Uppsala, som GT berättat om i tidigare artiklar.

Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, vill inte förekomma den politiska diskussionen.

- Det här är konsulternas förslag. Varje del kommer senare att behandlas i särskilda beslutsunderlag.

Stämmer det att sjukvårdsrådgivningen är för dyr?

- Det är konsulternas bedömning. Men det är Gotlands ständiga dilemma, att vi är få som ska bära kostnaderna.

Kan det bli aktuellt att skaffa fler kunder till sjukvårdsrådgivningen som alternativ till upphandling?

- Det är klart att vi måste titta på det alternativet också, säger Ann-Christin Kullberg.

Sjukvårdsrådgivningen på Gotland tar emot 100-150 samtal per dag. Sommartid tredubblas påringningarna.

Trycket är lågt nattetid. Den handfull samtal som kommer in hanteras sedan i fjol av sjukvårdsrådgivningen i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om