Flyttar tjänster till ett privat vårdbolag

Oron bland de personliga assistenterna är stor inför övergången från kommunen till Omsorgshuset. Nu erbjuder företaget tjänster genom ett nytt bolag, Privata Omsorgshuset. Uppsägningar väntar när omsorgshuset tar över.

Oroliga. De personliga assistenterna är oroliga för vad som ska hända efter årsskiftet.

Oroliga. De personliga assistenterna är oroliga för vad som ska hända efter årsskiftet.

Foto: Henrik Radhe

gotland2010-10-12 04:00
I går höll kommunal ett möte på Arbetarrörelsens hus med de personliga assistenter som efter årsskiftet går över från kommunen till Omsorgshuset. Totalt gäller det mer än 200 personliga assistenter och på mötet var oron stor över de väntade försämringarna.

Andra lösningar
Tips har kommit in från flera håll till facket om att Omsorgshuset nu går ut och erbjuder brukarnas företrädare att ansluta till ett annat företag, "Privata Omsorgshuset". I går berättade många av deltagarna på mötet att de hade hört talas om erbjudandet, men att brukarna uppmanas att inte berätta för de personliga assistenterna.
-  Föräldrar och gode män har blivit ombedda att inte gå ut med det här.
Brukarna ska på det sättet ha erbjudits andra lösningar, samtidigt som det nya företaget, Privata Omsorgshuset, inte tecknat avtal med kommunen eller med de tidigare anställda där. Under mötet väcktes frågan om det handlar om ett bolag inom bolaget.
- Det här måste vi gå vidare med, säger Jan Rehn.

Tappar brukare
Under mötet berättade flera medlemmar att lokala chefer redan nu gått ut med hur många som får behålla sitt jobb efter att det företaget tar över. Vissa arbetslag hade varit med om att medarbetare pekats ut som de som inte skulle få behålla sitt jobb.
- Det här är illa. Jag har noga påpekat att cheferna inte får börja prata innan vi är överens, säger Jan Rehn.
Medlemmarna har också fått jobba med att lösa schemat när färre anställda ska jobba för brukarna.
-  Det ska ni inte göra. Det här är arbetsgivarens sak att lösa, säger han.
47 brukare fanns när kommunen lämnade över. Den senare tiden har 17 brukare lämnat Omsorgshuset, enligt Jan Rehn.
Besparingarna beräknas i dag till åtta tjänster, i den första omorganisationen. Kommunals förslag är att man inte ska gå med på att gå ner i arbetstid för att lösa situationen.
-  Med facit i hand har vi sett att det är oerhört svårt att komma upp i heltid om man jobbar deltid. Den situationen vill vi att så få som möjligt ställs inför. Skriv inte under några papper innan vi är överens med arbetsgivaren, säger Jan Rehn.
Hittills har facket fört diskussioner, men inte nått fram till förhandlingar med arbetsgivaren. Kommunal på Gotland har försökt få till ett lokalt avtal, men arbetsgivaren, som är ansluten till KFO; går inte med på det. I samtalen som hållits har arbetsgivaren inte stuckit under stol med att företaget planerar för att gå med vinst för verksamheten på Gotland, redan första året 2011, berättar Jan Rehn.
Fredrik Weglert, Förvaltningschef Omsorgshuset Stockholm, hade inte tid att svara på GA:s frågor i går.

Möte. Kommunals ombudsman Jan Rehn och Omsorgshusets personliga assistenter höll möte på Arbetarrörelsens hus. Oron är stor över de väntade försämringarna med det nya avtalet.Foto: Henrik Radhe
Möte. Kommunals ombudsman Jan Rehn och Omsorgshusets personliga assistenter höll möte på Arbetarrörelsens hus. Oron är stor över de väntade försämringarna med det nya avtalet.Foto: Henrik Radhe
Från och med årsskiftet träder det nya avtalet, arbetsgivarföreningen KFO:s centrala avtal; i kraft för de personliga assistenterna.
Bland annat innebär det att de som jobbar dygnspass inte får betalt för mer än 18 timmar, och att 40-timmarsveckor ska gälla i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om