Flytten blev helt okej

I går invigdes kommunens nya lönekontor i Slite. Idel glada miner och snygga kontorsrum visades upp.Det som i början sågs som en tvångsförflyttning har fallit riktigt bra ut.- Det är helt okej att vara här. Men bussresorna är jobbiga, säger Berithh Hellgren.

trivsamt. Berith Hellgren har prydnadskatterna med till nya kontoret i Slite.

trivsamt. Berith Hellgren har prydnadskatterna med till nya kontoret i Slite.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-03-12 04:00
Hon är en av de 37 anställda på PA-enheten, som den korrekta benämningen på lönekontoret lyder. Det är den del av kommunens verksamhet som det togs beslut om att utlokalisera till Slite ungefär samtidigt som man bestämde att samordna all annan förvaltning till P18.
Flyttlassen gick i slutet av januari i år. Och under den dryga månad som passerat har man hunnit installera sig väl i det ombyggda kommunhuset mitt i Slite.
- Lokalerna är jättefina och vi har nära till allt i samhället, säger Annika Jungver som jobbar som löneassistent.
Hennes rum har en fondvägg i gult och hon har pyntat med prydnadssaker och mycket växter. Hon sitter på andra våningen ihop med de övriga löneassistenterna. Rummen är ungefär likadana, men färgen på fondväggen varierar. Och i korridoren hänger konst signerad Mia Grönkvist-Olsson.
PA-enheten huserar både på första, andra och tredje våningen. Och i källaren håller man på att inreda ett motionsrum eller mindre gym. Där finns också arkivet bakom tunga branddörrar. Ett arkiv med personalakter på alla kommunens anställda.
Högst upp i huset, med vidunderlig utsikt mot hamnen, ligger Blå salen som nu blivit lunch- och fikarum. Mycket snyggt inrett här också och de åtta mikrovågsugnarna i köksdelen imponerar.
Är det inte väl många?
- Nej, det behövs. De flesta har mat med sig och man äter ungefär samtidigt. Så vid lunchtid är alla åtta oftast igång, säger Göran Karlström.
Han är själv nöjd med flytten. Han tycker utlokaliseringen har gått bra och att man lyckats skapa en bra arbetsmiljö. Nu planeras för nästa förändring. Men då handlar det inte om lokaler utan om organisation.
- Löneassistenterna ska delas in i fyra team, utifrån vilkas löner de jobbar med. Ett team ska jobba med administrativa löner, ett med skollöner, ett med omsorgslöner och ett med vårdlöner, förklarar Göran Karlström.
PA-enheten sköter all lönehantering i Gotlands kommun. Varje månad skickar man ut cirka 10 000 löner till kommunens anställda eller arvoderade.
- Det är cirka 120 miljoner kronor som går ut varje gång, säger Göran Karlström.
Tidigare hade varje förvaltning och ibland även enskilda arbetsplatser i kommunen sina egna löneassistenter. Men för fyra år sedan samordnades verksamheten till en enda central enhet. Då var man 45 anställda.
Berith Hellgren flyttade från kultur- och fritidsförvaltningen. Hon kan sakna sin gamla arbetsplats, men hon jobbar fortfarande med den förvaltningens löner.
- Ja, trots att jag sitter här nu, så sköter jag fortfarande om de mina, säger hon.
Det missnöje med utlokaliseringen som fanns i början har lagt sig. Tre personer valde att sluta och gå till andra jobb i kommunen. De ville inte följa med till Slite.
Men resten jobbar kvar och för en del innebär det långa resor. Ann-Christin Wallin pendlar exempelvis från Sanda.
- Det blir sex mil i varje riktning. Till stan kunde jag åka buss, men nu måste jag köra själv. Men det är enda nackdelen, de långa resorna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!