FMLOG i Visby läggs ned!

Även om de var förberedda på beslutet, så levde ändå hoppet kvar.
Men i går fick de anställda vid FMLOG, Försvarsmaktens logistik, i Visby beskedet svart på vitt: kontoret på Gotland läggs ned och de cirka 60 anställda förlorar sina jobb.

Gotland2005-04-22 06:00
- Det är skönt att äntligen ha fått ett besked. Men vi är oerhört besvikna på hur ärendet har skötts. Vi har hela tiden kastats mellan hopp och förtvivlan. Så vårt förtroende för regeringen är inte särskilt stort i dag, säger Marlene Daun Berke.

Koncentreras till Boden
Regeringen beslutade i går att försvarets fem löne- och servicekontor på sikt ska koncentreras till Boden. Det innebär att kontoren i Visby, Stockholm, Karlsborg och Karlskrona läggs ned. När förändringen är helt genomförd 2008 ska dagens cirka 300 anställda ha reducerats till ett hundratal. Någon tidsplan för när de olika kontoren ska avvecklas har de anställda ännu inte fått.
- Vi känner oss svikna men är trots allt glada att det bli Boden som får jobben, att de inte hamnar i Stockholm, säger Anneli Klasson.
Hon arbetade tidigare på Flextronics men blev uppsagd i första omgången. Genom Trygghetsrådets försorg fick hon utbildning för att kunna börja på FMLOGs kontor som drog igång verksamheten den 1 januari 2002.

Trodde det var ett tryggt jobb
- Då trodde jag att jag fått ett nytt tryggt jobb. Så i dag känns det lite snopet. De flesta som arbetar här är ju inga ungdomar och konkurrensen på den gotländska arbetsmarknaden år tuff.
Själv är hon inte helt främmande för att flytta till Boden om det erbjudandet skulle komma. Men helst vill hon stanna på ön.
- Vi hoppas att det ska ta ett par år innan vi behöver slå igen och att de nya statliga ersättningsjobben då har kommit hit. Om de nu kommer. Regeringen verkar inte vara mycket för att hålla givna löften, säger Anneli Klasson, och får medhåll av sina arbetskamrater.
De flesta vill eller kan inte flytta från Gotland utan hoppas att de nya jobben inom till exempel kronofogdemyndigheten ska kunna innebära en ny anställning. Om nu de jobben varar mer än tre år, funderar de med viss misstro.
- När beslutet först kom att P 18 skulle läggas ned så sas det att även FMLOG skulle bort. Då fick vi utnyttja de förmåner som Trygghetsstiftelsen erbjöd. När sedan beskedet kom att vi skulle få vara kvar så fick vi inte längre den hjälpen eftersom vi inte var hotade av uppsägning. Därefter har beskeden växlat och vi har levt i ett slags vakuum.
Men trots att det varit ett jobbigt år så tycker de anställda ändå att det inte påverkat deras arbete.
- Nej, vi trivs så bra med jobbet och med varandra så vi har jobbat på som vanligt, säger Rita Jansson.
FMLOG ligger i Nya Wisborg på Visborgsslätt. De 60 jobben är fördelade på fyra grupper. Varje grupp har sin chef och sina staber och förband som de sköter löner och redovisning för. Den grupp som GT besökte i går eftermiddag har hand om Visby och Enköping.

Känns tråkigt
- Men nu står vi snart till arbetsmarknadens förfogande, säger Marlene Daun Berke. Och det känns tråkigt eftersom vi trivs så bra. Dessutom är vi duktiga och det har investerats mycket i utrustning här på Gotland. Så visst känns det som kapitalförstöring att man inte kan planera mer långsiktigt. Vi är människor, inte bara ett kontor på papperet, något som kan flyttas eller läggas ned med kort varsel.
När beskedet kommit i går beslutade gruppens chef Yvonne Sandfeldt att stänga tidigt och ta med sig sin personal på kafé för att prata om de tankar och känslor som regeringens beslut och hantering av frågan väckte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om