Fmlog vill lämna ön
Det är inte längre säkert att Försvarsmaktens löne- och redovisningskontor i Visby kommer att bli kvar. Fmlog, vilket är den organisation inom vilka de fem kontoren i landet ryms, vill lägga ner ett av dessa kontor redan nu.
Diskussionerna inom Fmlog har lett till en diskussion även inom regeringskansliet och som det ser ut idag är det inte alls säkert att Visbykontoret kommer att bli kvar.
- Visby och Boden är de orter där man drar ner mest på försvarsmakten, säger Kerstin Osterman. Därför kommer slaget att stå mellan dessa två orter.
Chefen för Fmlog, Åke Jansson, har skrivit ett brev till samtlig berörd personal. Där skriver han:
- Min uppfattning är att Visbykontoret bör läggas ner. Orsaken till detta är att huvuddelen av den militära på Gotland försvinner, lokalerna kan sägas upp och att Visbykontoret har det största bortfallet av produktion som ett resultat av försvarsbeslutet 2004.
En kalldusch
- Det här kom som en riktig kalldusch, säger Bengt Björkander vid Fmlog i Visby. När Åke Jansson var här och redogjorde för utredningen i höstas, så sa han att det var självklart att Visby skulle bli kvar. Så kommer det här och det bara två veckor innan allt skall vara förhandlat och klart. Jag tycker det är dålig personalpolitik.
Åke Jansson nämner också att om en nedläggning i Visby av arbetsmarknadsskäl inte är lämplig bör kontoret i Boden läggas ner. Detta kontor har också ett stort produktionsbortfall.
Där har endast gjorts begränsade investeringar och nedläggningen i Boden bedöms kunna ske med ett minimum av anställningar under avvecklingen.
Regeringen avgör
De övriga tre kontoren har ringa eller inget produktionsbortfall och har mycket goda förutsättningar i form av ändamålsenliga lokaler och teknisk infrastruktur, anser Åke Jansson.
- Jag vill dock understryka att alla våra kontor är mycket effektiva och har bidragit till stora besparingar inom försvarsmakten, klargör Åke Jansson i sitt brev.
Vid Fmlog väntar man nu på besked från regeringen om hur man skall handskas med ärendet.
- Vi har lovats besked sedan en och en halv vecka tillbaka, säger Kerstin Osterman. Men det har hela tiden skjutits framåt med löfte om att ?besked kommer om några dagar?. Nu lär det väl inte komma något besked förrän tidigast i nästa vecka.
?Utanför mitt mandat?
Frågan om vilket kontor som kan läggas ner och var löne- och redovisningsverksamheten slutligen bör bedrivas, har nu blivit en fråga för den grupp som arbetar med ersättningsjobb till orter som drabbats av försvarsbeslutets effekter.
- Genom detta kopplas frågan till förhållanden som ligger långt utanför mitt mandat som chef för Fmlog, skriver Åke Jansson i sitt brev till personalen.
Men även om Visbykontoret skulle bli kvar denna gång, så är verksamheten på sikt ändå hotad.
- Om några år, säg 2008, då har vi förmodligen halverat försvarsmaktens organisation, säger Kerstin Osterman. Då kommer det förmodligen bara behövas ett löne- och redovisningskontor i landet. Och då blir det förmodligen Stockholmskontoret som blir kvar.
- Vi har ju gjort ett förslag om detta, säger Bengt Björkander. Vi är det enda kontor i landet som slagit samman löne- och ekonomifunktionerna och vi har datakapacitet tillräckligt för att kunna ta hand om all löne- och redovisningsverksamhet. Vi har föreslagit att om det bara blir ett kontor kvar så bör det bli Visbykontoret.
Cirka 70 anställda vid Visbykontoret berörs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!