Fokus på fiskarna
Samförvaltningsinitiativet Gotland tycker att de lokala fiskarna ska få mer att säga till om i rikspolitiken.- Det är den viktigaste frågan för Gotland framöver: Att vi får förvalta våra bestånd själva och att vi får fatta våra beslut hemma på ön.
De sex olika regioner i Sverige som deltar i Samförvaltningsinitiativet presenterade sina olika perspektiv, vad de genomfört under året och hur de ser på fisket. Gotlands representanter, med Gert Mangard i spetsen, valde att sätta ner foten under mötet och visa sitt missnöje med dagens situation.
Långt bort
På storbildskärmen i konferenssalen visade de en Sverigekarta i fågelperspektiv, med utgångspunkt från västkusten och med storstaden Göteborg som närmaste - och största - punkt.
- Det är så här det ser ut idag. Och som ni ser så ligger Gotland väldigt långt bort i periferin på den här bilden, säger han till den samlade skaran.
- Egentligen kan vi också vrida på kartan ytterligare ett varv, för Göteborg ligger i sin tur också väldigt långt bort från Bryssel, varifrån många av direktiven kommer.
Gert Mangard fortsätter genom att visa en annan karta - denna gång med ett mera balanserad perspektiv över hela södra Sverige.
- Vi vill att det ska vara likt den här bilden. Vi behöver få mer fokus på Gotland, det måste vi få om vi ska kunna hålla på och förvalta fisk där ute på ön, säger han.
Vill bestämma själva
Poängen var glasklar. De gotländska fiskarna tycker att branschen är toppstyrd av Göteborgsbaserade Fiskeriverket och de anser att det bästa för framtidens industri är om de lokala fiskarna får större inflytande att själva bestämma över traktens bestånd och fiskvård.
Gert Mangard menar att lokalkännedom underskattas i dagsläget och han påpekar samtidigt att många misstag har begåtts från myndigheter som inte känner till de faktiska förhållandena på orten. Felsteg hade kunnat undvikas om tilltron till den lokala fiskarna hade varit större, menar hela hans grupp.
Han ger ett exempel:
- Piggvaren förbjöds tidigare i år, men ett par dagar innan fisket släpptes tog man plötsligt tillbaka det här beslutet. Orsaken var att man hade skrivit fel i reglerna, tagit fel på ett par sjömil.
Konsekvensen:
- Det resulterade i ett våldsamt ekonomiskt avbräck för de båtar på Gotland som var inställda på att fiska piggvar. Ett par dagars förberedelsetid är inte tillräcklig för en fiskare, man behöver ett par månader på sig för att få allt klart, säger Gert Mangard.
Värnar om demokratin
Samförvaltningsinitiativet Gotland har enbart funnits i ett år, men ända sedan 90-talet har de lokala fiskarna strålat samman i ett rådgivande grupp för länsstyrelsens fiskekonsulent, så arbetet är inte ovant.
Gruppen påpekar hur viktigt det är att ha demokrati inom fiskeförvaltning och har därför målmedvetet strävat efter att representera alla de olika intressenterna på ön. Därför inkluderar Samförvaltningsinitiativet Gotland såväl yrkes-, sport- och hushållsfiskare som vattenägare, naturvårdare och forskare.
Under gårdagens utvärdering i Göteborg påpekade även de gotländska representanterna att ekonomin är en knäckfråga, som måste lösas om lokala fiskeförvaltningar ska kunna finnas i framtiden.
- Att förvalta fisk kostar pengar. Bara på Gotland har vi ett 20-tal personer som arbetar med det här, kommenterar Gert Mangard.
Om regeringen nu tar sig till de gotländska fiskarnas åsikter återstår att se. Innan årsskiftet ska den skriftliga rapporten ha hamnat på dess bord för fortsatt diskussion om förvaltningens framtid.
Gert Mangard och hans kollegor var i alla fall under gårdagen nöjda med att ha lyft frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!