”Kul att vara först ut med en sån här”

Den ser väldigt vanlig ut, när vi sätter oss i förarhytten. Men så glider vi iväg – och det högljudda brum-brumandet närmast skriker med sin frånvaro.

Linus Funk drar ur sladden vid det batterilager, för snabbladdning, som Vattenfall hyrt ut till projektet.

Linus Funk drar ur sladden vid det batterilager, för snabbladdning, som Vattenfall hyrt ut till projektet.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2022-02-14 08:10

Kanske är det konstigt att det känns speciellt, elbilar har väl de flesta åkt i vid det här laget. Men den här är speciell, eftersom det handlar om en lastbil – öns första sådana som används "på riktigt", i vanlig trafik.

Och med den här typen av fordon förväntar man sig fortfarande att det ska brumma till ordentligt. Därför blir ljudlösheten väldigt påtaglig.

– Någon har man väl skrämt litegrann, när de inte hör en komma körande. Jag tar det mer lugnt nu, när jag har förstått att jag verkligen inte hörs, berättar föraren Linus Funk.

undefined
Linus Funk drar ur sladden vid det batterilager, för snabbladdning, som Vattenfall hyrt ut till projektet.

Han har kört lastbil ända sedan studenten, år 2005. När han fick höra att arbetsgivaren, Roma Grus, skulle ta in en elbil, var han genast intresserad.

– Jag sa att jag tyckte det lät coolt.

Ett uttalande som ledde till att han sitter där han gör, i en eldriven Volvo.

– Det är faktiskt en helt annan känsla, förutom att den är tystare så växlar den inte heller, så det blir inte några ryck. Den flyter mer i körningen.

Hur är det med styrkan då; orkar den dra det den ska?

– Ja, den tuffar på precis som våra andra bilar, den är inte sämre. Samtidigt behöver den inte alla oljor och all service, det är ju bara två batterier.

undefined
Bilen är en lastväxlare och kan bära olika typer av flak.

Projektet är ett samarbete mellan bland andra Energicentrum, Roma Grus, Vattenfall och Volvo. Det handlar helt enkelt om att testa tunga elfordon "i verkligheten" på Gotland, som är ett pilotområde inom klimatomställningen.

Det är en riktig dyrgrip som kommit till ön.

– Jag visste inte det från början, men den kostar väl fem miljoner ungefär. Så man är lite extra rädd om den, säger Linus Funk.

Hittills har deras samarbete gått bra; de har tippat skräpflak, levererat sand åt Geab och just nu kör de berg mellan Träkumla och Tofta.

Men visst påverkas arbetsdagarna av själva drivmedlet:

– Det här är väl version 1-batterierna kan man säga. Man kommer tio, tolv mil på en laddning just nu, så vi kan inte göra vilket jobb som helst.

undefined
När Linus Funk kör iväg är det mest hjulen som hörs. Motorn är påtagligt tystlåten.

Just det där, kring själva ellogistiken, är det Linus Funk tänker betona särskilt i sin utvärdering.

– Det hade varit bra med laddstationer mer utspritt över ön.

Men på det stora hela har det varit roligt att få agera testförare.

– Elen är väl framtiden, precis som med personbilarna. Det är kul att vi fick vara med i projektet och kul att jag fick vara först ut med att köra den här, tycker Linus Funk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!