- Folk är fortfarande i chock, säger grafikerklubbens ordförande Roine Brobäck.
Den största oron just nu gäller lönen. Pengarna som skulle ha betalats ut i går.
Konkursansökan för Danielson Sverige AB lämnades in dagen innan januarilönen skulle ha betalats ut.
- Vid 14-tiden i går (läs torsdags) fick vi information om att lönerna inte skulle betalas ut. En timme senare kallades vi till ett nytt möte och då fick vi beskedet att Anders Danielson var på väg till tingsrätten med en konkursansökan, berättar Roine Brobäck.
I och med att bolaget går i konkurs träder det statliga lönegarantin in. Men man vet ännu inte när pengarna kommer.
- Räkningar ska betalas och mat ska på bordet. Det kan bli svårt, själv ska jag sätta mig och ringa runt och be om att få dröja några veckor med en del betalningar, säger Roine Brobäck.
Bo Elefalk, ombudsman på Grafiska fackförbundet, säger att det är vanligt att konkurser sker just före löning.
- Ja, det är vanligt. De flesta företag väntar in i det längsta, men när man ser att man inte klarar löneutbetalningarna lämnar man in konkursansökan, säger han.
Statlig lönegaranti
I går förmiddags informerade han samtliga anställda på Danielson om de trygghetssystem som nu träder in. I första hand är det den statliga lönegarantin.
- Lönegarantin är på 171 200 kronor per anställd. Det är samma summa oavsett vilken lön den anställde har och den ska täcka både lön och semesterersättning, förklarar han.
Pengarna räcker givetvis olika länge för olika individer beroende på hur mycket som ska betalas ut varje månad. När lönegarantin tagit slut är det a-kassan som tar vid.
- Och då får man max ut 14 960 kronor före skatt, säger Bo Elefalk.
Ekonomin är det stora orosmolnet för de flesta, menar Roine Brobäck. Och givetvis - arbetslösheten.
- Jag tror det blir svårt att hitta något nytt jobb, säger Lennart Fredriksson som jobbar med ytbehandling.
Dystra utsikter
Åke Edvinsson, Unionens klubbordförande på Danielson, ser också mörkt på framtidsutsikterna.
- Jag är 51 år och riskerar att bli arbetslös, säger han uppgivet. Det finns i stort sett ingen arbetsmarknad på Gotland, det enda vi kan hoppas på är en omkonstruktion av företaget. Jag vet inte, just nu är det mest magvärk och huvudvärk, säger han.
Att en ny ägare träder in är det enda hoppet, menar flera.
- Vi behöver någon som kliver in med friska pengar och ser potentialen i det här företaget. För vi är faktiskt skitduktiga på det vi gör, säger Roine Persson, en de 43 grafikerna.
Konkursförvaltare
I går utsågs advokaten Hans Bridal i Stockholm till konkursförvaltare. Det blir nu han som tar över rodret och i mitten av nästa vecka gör han sitt första besök vid fabriken i Visby.
- För oss gäller det att jobba på så bra vi kan trots det som hänt, säger Roine Brobäck. Ju bättre jobb vi gör desto större är chansen att en ny ägare vill ta över.
Han kommer att peppa arbetskompisarna så gott det går. Men han vet också att det kommer att kännas tungt.
Nordea tiger
Danielsons ägare skyllde i går konkursen på Nordea. Han menade att bankens ovilja att fortsätta belåna företagets fakturor var det som fått dem på fall. Nordeas presschef, Helena Östman, säger till GT att banken inte kommenterar enskilda fall.
- Generellt arbetar Nordea för att stötta sina kunder. Och ingen vinner på en konkurs. Vi ställer upp på företagsrekonstruktioner när vi tror att det är en väg framåt, säger hon också.