"Folk har fått upp ögonen för att vi finns och vad vi gör"

Strejken är över. Kommunal har fått ett nytt avtal.
På servicehuset Kilåkern i Slite är personalen ganska nöjd med resultatet:
­ Jag trodde inte att vi skulle lyckas få så mycket som fem procent, säger vårdbiträdet Inga Hjertsson.

Gotland2003-05-30 04:00
Det är dagen efter tecknandet av ett nytt avtal mellan Kommunal och arbetsgivarna Kommunförbundet och Landstingsförbundet. Kommunal nådde inte ända fram. Det lönelyft på 5,5 procent som man begärde landade i ett avtal som i snitt gav 3,95 procent.
Men på Kilåkerns servicehus sitter några av de kommunalmedlemmar som kan räknas till konfliktens "vinnare": Inga Hjertsson, Sanna Larsson, Monia Cederbladh och Eva Kolmodin och alla andra som arbetar med hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg ska få en löneökning på 5 procent i år.
Det var mer än vad de hade vågat tro:
­ Visst har man hoppats, men jag trodde inte att det skulle gå så bra. Vi är ju tjejer..., säger Inga Hjertsson.
De trivs väldigt bra med sina jobb, men det svider att inte tjäna lika mycket som andra grupper trots obekväma arbetstider och trots att jobbet ibland kan vara ganska tungt. Och tyngre kommer det att bli, i takt med att de "äldre äldre" ökar och vårdtyngden blir större.
En fördel med den segslitna konflikten har varit att de har blivit sedda och uppmärksammade:
­ Folk har fått upp ögonen för att vi finns och vad vi gör, säger Inga Hjertsson.
­ Många har sagt att de beundrar oss för att vi jobbar så hårt för den lönen, säger Monia Cederbladh.
Men Inga tycker ändå att konflikten blev onödigt utdragen:
­ Kanske borde Kommunal ha gått hårdare fram från början och låtit buss-chaufförerna gå i strejk direkt, funderar hon. I så fall hade konflikten säkert blåst över snabbare.
Än är inte alla förhandlingar iland. Inga, Monia, Eva och Sanna vågar inte tro att de ska få sin löneförhöjning förrän de ser den på papper.
­ Frågan är om de andra grupperna inom Kommunal kommer att ge med sig och acceptera att det ska satsas på oss inom vård och omsorg, säger Inga Hjertsson.
­ Men gör de inte det så kommer vi ju aldrig att komma ifatt andra. Procentuella löneförhöjningar ökar ju bara glappet mellan oss som tjänar lite och de som ligger flera tusen kronor över oss, säger Sanna Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om