"Folk pratar mycket nu"
Överdrivet krisartad bild av ekonomin och en fortsatt stark köpkraft hos gotlänningarna. Nio verksamma inom olika branscher på ön ger sin bild av oron på världsmarknaden och hur den påverkat dem.
Foto:
GT kollade läget inom några konjunkturkänsliga branscher på ön.
- Visst märker vi att det går mot sämre tider jämfört med förra årets rekordår, men jag tror inte att vi drabbas hårt av lågkonjunkturer, säger Ulf Gahm på Visby Kaffe och Chokladaffär, som menar att gotlänningarna unnar sig en guldkant på tillvaron trots allt - så länge det inte handlar om jättemycket pengar.
Guldrusch i stan?
Priserna på riktigt guld svänger desto mer. Vid en kraftig stigning av guldpriset för två år sen sprang folk och sålde hos guldsmeden Björn Magnusson på Dicks guld och silver i Visby.
- Däremot tycker jag inte att vi påverkas så mycket här i verkstaden. Lika många kommer och gör om sina smycken, och har man guld eller silver så har man ju redan råvaran, säger han.
- Folk kommer nog fortsätta dricka vin på fredagskvällen, om de gjort det tidigare, men sen om vi säljer lika mycket av det dyra återstår att se, säger Jonas Andersson, butikschef på Systembolaget i Visby.
Han säger att man kommer att se de första tendenserna vid tiden före jul, när gotlänningarna vanligtvis köper fler dyra varor på Systembolaget.
Linda Mattsson är butikschef på Lindex i Visby, hon ser med spänning fram emot den stundande julklappskommersen där handeln brukar slå försäljningsrekord varje år.
Minskat kundflöde
- Jag märker helt klart att det är mindre kunder i omlopp. Folk tänker till en extra gång och köper i större utsträckning så’nt de verkligen behöver, barnkläder till exempel säger hon.
Men hur är det med de riktigt dyra varorna?
- Det är mycket prat nu. "Ni säljer väl inte en enda bil", men vi säljer fortfarande 40-50 bilar i veckan, förklarar Anders Lagerqvist, säljare på Visby Bilcity.
Han säger att det är lite lugnare ute i bilhallen men att de som bestämt sig för att köpa bil gör det.
- Det skrivs och sägs mycket om att vi befinner oss i en kris.
- Folk oroas nog väldigt mycket av det, men gotlänningarna fogar sig och inser nog ganska snabbt att den bilden är överdriven, säger Anders Lagerqvist.
Någon som påverkas av den rådande världsekonomin är Bernt Wedin vid Björkebos i Barlingbo. Som lantbrukare och gårdsägare är han en av dem som påverkas som ett sista led.
- Jag har kött- och mjölkproduktion och priserna på spannmål, mejeri- och köttprodukter har sjunkit. Fortsätter det så är det inte bra. Just nu kostar gödslet som slängs ut på åkrarna mer än vad efterskörden ger.
- För mig är det viktigt att priserna går upp i affärerna. Men hur en lågkonjunktur påverkar detta har jag svårt att tro något om, det vet vi senare i vår, säger Bernt Wedin.
Jan Hägglund är färskvaruchef på Willys i Visby. Han säger att det tar tid innan man känner efterdyningarna av en lågkonjunktur. Och som lågprisbutik inom livsmedelsbranschen är man inte orolig.
- Det är hemskt att säga, men vi kan nog bara vinna på detta, säger Jan Hägglund.
Ökad arbetslöshet och minskad köpkraft hos konsumenten. Oavsett vad som händer framöver verkar det som de flesta tar saker med ro.
Mycket att göra
För Sören Söderholm på Skanskas servicegrupp finns det jobb lång fram.
- Vi har att göra så det räcker med jobb i ett år. Efter det kommer det säkert se likadant ut, säger han.
- Byggbranschen går från rekordår mot sämre tider. Men de byggföretag jag har talat med har att göra lång tid framöver, intygar Anders Thomasson, ordförande för Svenskt Näringsliv på Gotland.
Framförhållning verkar det även finnas hos de resande gotlänningarna. Årets jul- och nyårsresor är bokade sedan ett år tillbaka hos de flesta resenärer som gått via resebyrån Travelnet i Visby.
- Vi har inte märkt att folk köper mindre resor - tvärtom.
- Men börjar folk förlora jobben så väljer de nog att stanna hemma, tror resesäljaren Pernilla Mårtensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!