Folk står i kö för museijobben

Riksantikvarieämbetet befarar stora problem med rekryteringen av ny personal efter en flytt till Visby.
Men en kontroll av arbetsförmedlingens hemsida avslöjar att ett mycket stort antal arkeologer och museitjänstemän söker jobb - på Gotland.
- Det låter väldigt intressant, säger riksantikvarie Inger Liliequist när hon får del av uppgifterna.

Gotland2005-02-05 06:00
Kritiken mot förslaget att flytta Riksantikvarieämbetet till Gotland har varit massiv vid myndigheten. Motståndet genomsyrar också det remissyttrande som i veckan lämnades över till lokaliseringsutredningen.
- Utredaren har inte gjort sitt jobb. Vi kräver en djupare analys och en konsekvensbeskrivning, säger Inger Liliequist till GT.
?En utlokalisering innebär en stor kompetensförlust med en i stort sett komplett nyrekrytering som Gotlandsregionen inte kan tillgodose med tanke på regionens storlek och läge?, skriver Liliequist i yttrandet.
Ämbetet har listat de specialistkompetenser som arbetar vid myndigheten. Här finns bland annat 16 arkeologer, 10 arkitekter, 11 arkivarier, 12 bibliotekarier och 4 anställda vid fotoavdelningen.

Många sökande
Myndigheten hävdar vidare att det inte finns något i utredningen som talat för att Gotlands arbetssökande frågar efter en arbetsgivare med Riksantikvarieämbetets profil.
Men GT:s genomgång av arbetsförmedlingens nätsidor riktade till arbetsgivare ger en annan bild. Intresset för Gotland är tvärtom mycket stort.
Bland landets arkeologer söker 75 arbete på ön. Detsamma gör 121 arkitekter, 27 arkivarier och 101 bibliotekarier. I kategorin fotografer, ljud- och bildtekniker finns närmare 400 personer registrerade.
I kategorin museitjänstemän finns 145 personer listade. Hit räknas bland andra antikvarierna, en åtråvärd kompetens vid ämbetet.

Fastlänningar vill flytta
De flesta av de sökande bor på andra orter i landet men är intresserade av att flytta hit. Många av dem är unga.
- Det låter väldigt intressant, kommenterar Inger Liliequist.
Men hon tillägger att det även krävs erfarenheter av arbete vid en statlig förvaltning för att passa in vid Riksantikvarieämbetet.
Av de senaste 17 anställningarna vid myndigheten hade samtliga minst en akademisk utbildning, ofta i arkeologi, historia, konsthistoria, konstvetenskap och kulturvård. Nyanställda vid kulturmiljöavdelningen har alla erfarenheter från länsstyrelse och länsmuseum.
- Arbetsmarknaden är smal och det är svårt att rekrytera, även i Stockholm. Och vi tror att det blir än svårare om vi flyttar utanför, säger riksantikvarien.

?En bra kombination?
Anki Dahlin, länsmuseichef, tvivlar på att Riksantikvarieämbetet får några större bekymmer med att rekrytera kompetent personal till Gotland.
- Det är en kombination av attraktivt boendemiljö, bra bostäder, kommunal service och kommunikationer. Och om jobben är tillräckligt intressanta tror jag att man lockas att flytta till dem.
Länsmuseet får ofta förfrågningar om lediga arbeten. De flesta som hör av sig har högskoleutbildning, uppger museichefen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om