Folk vänder sig om när Dag Franzén rör sig på stan eller i butiker. Han är en av ytterst få gotlänningar som konsekvent bär munskydd när han rör sig utanför sitt hem.
– Folk tycker nog att jag är lite löjlig eller kanske onödigt försiktig. Eller också tror de att jag är smittad, säger Dag Franzén.
Masken åkte på tidigare i somras. Dag Franzéns fru Viviana kommer från Spanien. De var tvungna att resa dit och för att inte bära med sig någon smitta till hennes gamla föräldrar började de bära mask innan avfärd. Under vistelsen i Spanien blev det obligatoriskt med munskydd på offentlig plats. Det blev en vana som kändes självklar att fortsätta med när de kom hem:
– Viviana tillhör riskgrupp och i familjen är vi därför särskilt försiktiga, förklarar Dag.
Hur ofta stöter du på andra gotlänningar med munskydd?
– Det är sällan. Bara någon gång i veckan.
Folkhälsomyndigheten i Sverige deklarerar att de följer kunskapsläget, men har hållningen att munskydd kan skapa en falsk trygghet som leder till ökad smittspridning. När skyddet ska på plats rör man sig i ansiktet och med skyddet på ger sig människor kanske ut i samhället trots att de har symtom.
Dag Franzén är kritisk mot FHM:s resonemang:
– Det känns som hemsnickrade argument. Jag upplever inte att man blir mer oförsiktig med mask. Tvärtom fungerar den som en påminnelse för folk att hålla avstånd.
– Jag är ingen expert, men jag tror att om alla bar mask skulle smittan inte spridas. 170 länder i världen har någon typ av masktvång. I dag är det bara Sverige, Sudan, Syrien, Vitryssland, Turkmenistan och några andra länder som inte har det. Det här har blivit en prestigesak, säger Dag Franzén.
Det är en varm sommardag och Dag Franzén medger att det är ganska jobbigt att bära munskydd. Han använder en mask med dubbla filter som ska skydda både omgivningen och honom själv. Det blir varmt och när han använder masken i kombination med glasögon blir det imma på glasen. Men det är små uppoffringar i förhållande till de vinster som han ser.
Dag Franzén tror också att ett masktvång skulle kunna leda till att man kan lätta på andra restriktioner. Som chef för Gotlandsmusiken har han sett hur hårt publikgränsen på 50 personer slår mot kultursektorn.
– Vi har genomfört så stora åtgärder, men den enklaste åtgärden av alla – den struntar man i, säger Dag Franzén.