"Folk vill veta vad de köper"
Redan nu är årets lammslakt i gång på Gotland. Efterfrågan på gotländskt lammkött har ökat, vilket leder till att priset har stigit. Det är bra betalt för lamm vid den här tiden på året, och på Graute gård i Hejnum är det nu man sätter igång med slakten.
Dyrbara tackor. "Det är bra betalt för lammkött vid den här tiden på året", säger Kjell Nilsson på Graute gård.foto: joel nilsson
Foto: Joel Nilsson
- Det har gått bra det senaste året och vi säljer mer till fastlandet, och i nuläget säljer vi bra till sommargotlänningar. Våra produkter är efterfrågade.
Högre efterfrågan har gett högre priser, och det i sin tur leder till att de gotländska bönderna börjat sprida ut slakten över en längre period. Det är en bra affär att satsa på gotländskt lammkött. Herbert Schöfl säger att priset ligger högre än förra året.
- Ja, under våren har priset legat lite högre. I påsktider vill man ha så mycket betalt som möjligt, och sedan ligger det priset kvar över sommaren.
Herbert Schöfl säger att den höga efterfrågan gör att Meny Gotland skulle kunna ta emot mer gotländskt lammkött än man gör i dag.
Om bönderna skickar lamm till slakt redan nu, kommer lammen att räcka i höst?
- Ja då. Den stora slakten sker till hösten, i månadsskiftet augusti-september, och då kommer priserna att sjunka.
Ökat tryck
En av de bönder som levererar lammkött till Meny Gotland är Kjell Nilsson på Graute gård i Hejnum. Han har känt av den ökade efterfrågan.
- Ja, det finns ett tryck på gotländskt kött. Folk vill veta vad det är de köper.
Han har 340 tackor, och i år har 585 lamm fötts på gården. För att möta efterfrågan samarbetar Kjell Nilsson med sju andra gårdar.
- Tillsammans kan vi sprida ut det så att vi slaktar över nästan hela året. Vi börjar slakta nu i juli när lammungarna är 4-5 månader. Det har blivit lite mer utdraget över tiden, och priserna är högre än för ett år sedan.
Får ni bättre betalt för lammen som slaktas så här års jämfört med höstslakten?
- Ja, helt klart, men allra bäst betalt är det i påsktid. Så på det viset är det bra att sätta igång tidigt. Men jag tror att köttet blir bättre när man slaktar i slutet av augusti. Då har lammen fått gå ute och beta hela sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!