Folket har talat: Här är de trafikfarligaste platserna

Hundratals läsarsvar strömmade in när GT efterlyste öns trafikfarligaste plats. Men den upplevda otryggheten har inte alltid stöd i olycksstatistiken.

Här är några av platserna som fick många omnämnanden i vår Facebook-efterlysning: Passagen där Östercentrum och Kung Magnus väg möts, en av rondellerna längs Allégatan, Linds-utfarten och Terra Nova-rondellen.

Här är några av platserna som fick många omnämnanden i vår Facebook-efterlysning: Passagen där Östercentrum och Kung Magnus väg möts, en av rondellerna längs Allégatan, Linds-utfarten och Terra Nova-rondellen.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-02-04 19:03

I anslutning till GT:s artikel om trafiksituationen på Skarphäll bad vi läsarna att nominera sina kandidater till öns trafikfarligaste platser. Facebook-uppdateringen har i skrivande stund över 250 inlägg.

Några av inspelen:

"Rondellen närmast Kneippbyn, vid minsta halka glider man ur rondellen."

"Korsningen vid Ekeby kyrka. Många bilar som kör rakt fram utan att stanna trots stopplikt."

"Vid färjeterminalen. Bara en tidsfråga innan någon blir påkörd."

Några platser figurerar dock oftare än andra i kommentarsfältet: Utfarten från Styrmansgatan till Färjeleden, dito från Linds till Visbyleden, stora vägen på Fårö, samt korsningen Kung Magnus väg/Österväg.

Av dessa ansvarar Region Gotland endast för den sistnämnda, resten ligger på statliga Trafikverkets bord. Lennart Klintbom, trafikingenjör vid teknikförvaltningen, är ändå den tjänsteman med bäst koll på helhetsbilden. Därför vände vi oss till honom för kommentarer om bidragen.

Vi börjar med Styrmansgatan/Färjeleden.

undefined
Utfarten från Styrmansgatan till Färjeleden återkommer ofta när trafikfarliga platser diskuteras.

– Där anser jag att det är god sikt, och rent trafiktekniskt är det inget fel på lösningen. Jag misstänker att bilister som ska ut på leden chansar lite för mycket och kör ut alldeles för sent. Man inser kanske inte att det är 80 som gäller där, säger han.

Utfarten är heller inte mer olycksdrabbad än någon annan. Enligt polisens statistik över trafikolyckor 2010-2020 har endast tre incidenter rapporterats in vid platsen under perioden.

Flest tillbud sker längs Allégatan, särskilt vid avfarterna till Lännavägen och Kolonigatan.

undefined
En betydande andel av olyckorna sker vid rondellerna och avfarterna längs Allégatan.

Tvåa på polisens lista är Visbyleden, med hög koncentration runt Terra Nova-rondellen och Linds-utfarten.

undefined
Vänstersväng har förbjudits vid utfarten vid Linds, men många bilister struntar i det.

– Vänstersväng förbjöds ju vid Linds för en tid sedan för att komma åt problemet. Tyvärr struntar många bilister i skylten och kör vänster ändå. Och då blir det ännu farligare, eftersom de som kommer på Visbyleden räknar med att det inte ska köra ut någon där, säger Lennart Klintbom.

Det finns därför planer på ytterligare ingrepp vid platsen, framhåller trafikingenjören. 

– Trafikverket har en åtgärdsplan, där man tänker förlänga refugerna så att det inte går att svänga vänster.

Utanför Visby är det alltså främst Fårö som läsarna slår ned på. Som GT berättat tidigare efterfrågar många en cykelled längs den smala huvudvägen. Särskilt många olyckor har visserligen inte skett på Fårö: Tolv stycken in alles perioden 2010-2020, och tämligen utspridda över ön. Att anlägga en cykelled är ändå en god idé, tycker Lennart Klintbom.

– Skulle det byggas en sån vore det jättebra, men det blir Trafikverkets sak. Det är inget som finns med i den nuvarande planeringen, men det skulle kunna komma upp på smörgåsmordet med framtida åtgärder.

Passagen där Kung Magnus väg och gångstråket längs Östertorg korsas – övergångstället som inte existerar, som det heter i kommentarsfältet på Facebook – är ett annat kärt hatobjekt bland läsarna.

undefined
Övergångsstället som inte är ett övergångsställe vid Östercentrum.

Och här har alltså Region Gotland vägansvar.    

– Vi får många frågor och medborgarförslag om just detta, ofta med innebörden "Hur tänkte ni egentligen". Men i själva verket är dagens lösning mer genomtänkt än vad många tror.

Minnesgoda läsarna kommer förmodligen ihåg att det för inte så länge sedan faktiskt fanns ett övergångställe där, men det togs bort i samband med de så kallade zebrakampanjerna. Istället anlades en upphöjning i vägen.

– Föreskrifterna för bilister som kör över upphöjningen är att man ska ta hänsyn till gående bredvid och på vägen. Med andra ord: Du har som bilist ansvar för att du inte kör på någon fotgängare där. Men eftersom det inte är ett övergångställe uppstår en osäkerhet som är bra. De gående kliver inte rakt ut bara, utan de söker ögonkontakt med bilisten, och det skapar en ömsesidighet som faktiskt gör platsen säkrare. Och det återspeglas också i olycksstatistiken, säger Lennart Klintbom.

Kung Magnus väg är en av de mest olycksdrabbade i Visby, men mycket riktigt inträffar ytterst få av tillbuden i just denna korsning. Desto vanligare är olyckor där vägen korsar Skolportsgatan.

Men du, Lennart Klintbom, vilken tycker DU är öns trafikfarligaste plats?

– Jag ser inte att det finns någon särskild plats som sticker ut i olycksstatistiken. Och om vi identifierar en sådan så sätter vi förstås in åtgärder direkt. Beteendet i trafiken är svårare att rå på.

Vilket tangerar en annan vanlig kommentar i tråden på Facebook: Farligast? "Gotlänningar i cirkulationsplats." 

undefined
Visbyleden är den näst mest olycksdrabbade gatan. Många av olyckorna sker vid Terra Nova-rondellen.
Statistik

Mest olycksdrabbade gatorna 2010-2020

1. Allégatan (52 tillbud) 2. Visbyleden (46) 3. Söderväg (36), Färjeleden (27) 4. Norra Hansegatan (27) 5. Endreväg (25) 6. Kung Magnus väg (24) 7. Follingboväg (22) 8. Solbergagatan (22) 9. Stenkumla väg (21) 10. Hästgatan (16).

Mest olycksdrabbade vägarna 2010-2020

1. 140 (169 tillbud) 2. 142 (139) 3. 148 (133) 4. 143 (100) 5. 147 (95) 6. 149 (59). 

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!