Folkstorm mot beslutet att dra in ambulansen
På mycket kort tid har Lions Club Ljugarn fått ihop 6 191 namnunderskrifter med krav om att ambulansen ska finnas kvar i Hemse. Av dessa namnunderskrifter har 2 900 kommit in via den talong som har funnits på Gotlands Allehandas ledarsida. Alla räddningsinsatser som försämras drabbar tredje man. Ambulansen ska vara kvar i Hemse, det är inget att diskutera. Så länge man inte kan presentera några siffror på besparing så ska den vara kvar. Det är en trygghetssak att få hjälp inom rimlig tid, både för barn och vuxna.
Det säger Christer Wennström, sekreterare i Lions Club Ljugarn. GA träffade honom och klubbpresidenten Stefan Haase sedan den nu så lyckade namninsamlingen är avslutad. De är tacksamma för den hjälp som privatpersoner och handlare ställt upp med vid namninsamlandet.
Liksom att GA:s chefredaktör Rolf K Nilsson hade en talong på sin ledarsida. En talong som sedan också kopierats och som totalt gett 2 900 av de 6 191 namn som man har fått in med krav på att ha kvar ambulanser i Hemse och Slite.
<span class=MR>Ett rimligt krav</span>
Jag tycker det är ett rimligt krav att ambulanserna ska finnas kvar i Slite och Hemse. Människorna ska känna trygghet. Det är absurt att göra på det här viset. Folk ska känna att "jag är trygg där jag bor". Det är ett rent humanitärt och mänskligt krav och då har politikerna en skyldighet att se till att folk får vad de vill ha, säger Rolf K Nilsson.
Idén till namninsamlingen föddes hemma hos Christer Wennström i Ljugarn. Han frågade sin fru Margareta om vad hon tyckte och, jovisst är en insamling är nog bra, blev svaret.
Jag gillar egentligen namninsamlingar, för det har gått inflation i dem. Men det här kändes rätt, berättar Christer Wennström när GA träffar honom och Stefan Haase, president i Lionsklubben i Hemse.
<span class=MR>Stor oro på Sudret</span>
Insamlingen drogs i gång på marknaden i Ljugarn den 10 juli. Redan då fick man in ett par hundra namn. Sedan har insamlandet skett med hjälp av totalt 38 privatpersoner, handlare och även enstaka politiker. På Sudret är oron stor efter beskedet att Hemse-ambulansen ska stationeras i Visby.
Nu har jag förstått att ambulansen har stått i Visby nattetid sedan ett par års tid och att den körts därifrån och till Hemse varje dag. Det är teoretiskt 3 500 mil om året. Plus personalkostnader under körtiden. Jag kan inte se att det finns någon besparing att ha ambulansen i stan. Lägg därtill den oro som alla pratar om. Det här det är illa allvarligt det, säger Christer Wennström.
Jag har också pratat med många när jag har varit ute och samlat in namnlistor. Man säger att helst skulle man allihop bara vilja stå och skrika ut offentligt, fortsätter Christer Wennström.
Häromdagen såg han ambulansen komma på en akut utryckning till Ljugarn. Han klockade tiden. 13 minuter efter akutbilen kom ambulansen, som då kom från Hemse. Därifrån är utryckningstiden till Ljugarn 15 minuter. Från Visby tar det 30 minuter.
Det måste finnas något annat att spara på än på ambulansernas stationering. jag tycker det borde vara det sista man sparar på. man borde prioritera att rädda liv. Stroke, infarkt och olyckor kräver ju en snabb insats, säger Stefan Haase.
Problemet är att detta med ambulansernas stationering ska vara en grundtrygghet för folk. Därför är det helt i linje med Lions etik och syfte att vi har genomfört den här namninsamlingen säger Stefan Haase.
<span class=MR>Gosedjuret Flammy </span>
Han påminner också om Lionsklubbens insats när det gäller ett litet gosedjur kallat Flammy-apan:
Vi inom Ljugarns Lionsklubb har köpt in Flammy-apan till alla barn som har tvingats åka ambulans. Vi gjorde en insamling till detta som varje år inbringar cirka 5 000 kronor. För pengarna har det här gosedjuret köpts in från brandskyddsföreningen.
Tar man nu bort ambulansen från Hemse, då är det ingen vits med Flammy-apan längre. Det är en trygghetssak att få hjälp inom rimlig tid, både för barn och vuxna, säger Christer Wennström.
Detta är ingen politisk fråga för oss. Det kan det aldrig vara när det man vill är att ha goda ambulanstransporter. Sedan är det oerhört viktigt att påtala att vi inte vänder oss mot personalen. Vi stödjer ambulanspersonalen.
Den ska ha allt stöd och gärna lite till, säger Christer Wennström.
I gårdagens GA framhöll kommunens räddningschef, Jan Bejrum, att SOS-helikoptern och även ibland sjöräddningens helikopter, ska ersätta ambulanser vid insatser som ligger långt från Visby, exempelvis i Vamlingbo. Det ställer sig både Stefan Haase och Christer Wennström lite tveksamma till.
Det kan väl fungera i vissa fall. Men det innebär ingen kontinuerlig trygghet och när helikoptern inte kan komma så är det lång väg för ambulansen. Sudret är stort. Om det exempelvis händer något i Vamlingbo så tar det en timma för ambulansen att komma dit från Visby, säger Stefan Haase.
Dessutom är ju SOS-helikoptern ute på andra uppdrag. Under en stor del av året kör den sjuktransporter till fastlandet. Den kan heller inte gå upp i alla väder och man har heller ingen mörkerkörning med den, säger Christer Wennström.
Han tycker också att det hittills har varit för tyst i den här frågan. Men nu har flera politiker i olika läger sagt att de inte vill ställa upp på försämringen av ambulanssjukvården.
Vid fullmäktiges sammanträde den 16 augusti kommer moderaterna Ivan Anderzon i Alva och Solveig Artsman i Visby att i en interpellation till Jan Lundgren (s) ta upp hur det går med säkerhet och trygghet med minskat antal ambulanser och stationering i Visby.
Uppvaktningar hos kommunalrådet Jan Lundgren är också på gång, både från räddningstjänstpersonal och från Lions Club i Ljugarn.
Oroliga suderbor. Att oron är stor på Sudret märks tydligt på det gensvar som man har fått på de utlagda namnlistorna.
Alla namnlistorna. De 6 191 namnunderskrifterna för att få
ha kvar ambulansen i Hemse fyller en stor tjock pärm. Denna ska inom den närmaste tiden överlämnas till kommunstyrelsens
ordförande, Jan Lundgren (s).
Enormt gensvar. På kort tid har det samlats in drygt 6 000 namnunderskrifter för att ambulansen ska få vara kvar i Hemse.
Bakom insamlingen står Lions club Ljugarn, där Christer Wennström (närmast i bild) är sekreterare och Stefan Haase är president. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!