Folkuniversitetet satsar på musikskola och nya replokaler

I Folkuniversitetets replokal på Broväg är det full aktivitet varje kväll och ett av banden är What Is The Capitol of Assyria? med Jacob  Havossar, Oskar Wallin, Lars Ekelöf och Albin Linder bakom instrumenten.

I Folkuniversitetets replokal på Broväg är det full aktivitet varje kväll och ett av banden är What Is The Capitol of Assyria? med Jacob Havossar, Oskar Wallin, Lars Ekelöf och Albin Linder bakom instrumenten.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-01-18 07:51
Under februari startar Folkuniversitetet en helt ny musikskola och detta är ett led i ett fördjupat arbete med det unga musiklivet på Gotland. I dag driver Folkuniversitetet tre replokaler i Visby och tre helt nya lokaler håller på att iordningställas i lokalerna på Broväg. I Klintehamn samarbetar de med Hassela där det finns en replokal och på samma sätt samarbetar de med Röda korset i Hemse om en lokal.
-Just nu jobbar vi med 35 unga gotländska band och behovet av både replokaler och musikskola är konstant stort. Studieförbundet Bilda har lika många band under sina vingar, men det måste till ytterligare resurser för 10-15 band till, säger Lars Frank, musikhandläggare på Folkuniversitetet.
-Idag har vi 35 band men inom något år kommer det att vara mellan 50 och 60, tror han.

*
Lars Frank som var med redan under Musikstugans dagar och initierade Rockförvaltningen fick se den musikrörelse som 1980-talsgenerationen skapade runt om på hela ön. I dag är det de som föddes på det tidiga 90-talet som driver på och trycket och behovet är lika konstant - nu som då.
-Det finns 80 band bara i Visby och jag har goda skäl att tro att det finns lika många till på hela ön, så behovet är enormt, säger Lars Frank som också jobbar för att skapa replokaler i Roma och Slite.
-Engagemanget och idérikedomen är lika stor som när Rockförvaltningen drog igång. Och det är för alla åldrar, i vår verksamhet är den yngste 14 och äldste 86 år.

*
Kultursekreterare Olof Gibson gjorde en undersökning som visade att 70 procent av niondeklassarna ville syssla med musik, men att många inte visste hur man gör för att komma igång. Det är siffror som talar sitt tydliga språk.
-Och vårt mål är att alla som vill ska ges möjligheter och det skall vara gratis precis som inom ungdomsidrotten, säger Lars Frank.
Kommunen har öronmärkt 250000 kronor om året i en pott till kultur- och fritidsnämndens musikverksamhet på bland annat fritidsgårdarna. Men det räcker ändå inte för att täcka hela behovet.
Musikskolan kommer att startas i Folkuniversitetets lokaler på Tonsättarskolan och i lokalerna på Broväg. Ett tiotal lärare är redan kontrakterade inom områdena akustisk gitarr, elgitarr, trumpet, elbas, oboe, allmän sång, sång med inriktning på folkmusik, piano och rytmik och en stor satsning görs på de båda musikdataprogrammen Cubase och Logic.
-Här är det Anders Östergren som kommer att vara lärare på musikdataprogrammen och han kommer att lära ut vad som behövs för att klara inspelningar i både en professionell studio eller i hemmastudion, och det är första gången på Gotland, säger Lars Frank.

*
Som ett led i musikens utveckling på Gotland har Lars Frank och Folkuniversitetet stöttat musikklubbarna på ön, just nu samarbetar de med Club Digger. Ett sätt att skapa spelningar för öns unga band.
-Vi är ett 15-tal musikhandläggare på Folkuniversitetet runt om i landet och målet är att detta nätverk ska skapa spelningarna för banden på fler orter. Det är viktigt för utvecklingen att även få chansen att spela på fastlandet, säger Lars Frank.
Men det finns också annat praktiskt som ingår i en gotländsk musikhandläggares jobb, förutom lokaler, spelningar och musikskola. Lars Frank hjälper sina band med teknik när det behövs, och tips och råd finns alltid behov av. Workshops ordnas ibland och det är ständig efterfrågan på hjälp med skivomslag, affischer och flyers.
-Vi har ständigt levande kontakt med banden varje vecka, säger det unga musiklivets eldsjäl nummer ett på Gotland, Lars Frank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om