Fönstret mot öst är öppet
På lördag invigs den nya Apotekskajen i Slite hamn och i februari börjar rören till Nordstreams gasledning att lastas av. Kajen kommer att stå kvar när ledningen är klar och redan nu finns planer på framtida färjetrafik i österled. – Det finns önskemål från finskt håll om en färja mellan Slite och Ösel, säger Mats Jansson, utvecklingschef på Gotlands turistbyrå.
Redo för rör. Kranen på Apotekskajen i Slite hamn reser sig högt, den når över 60 meter upp mot skyn och kan lyfta 135 ton. I februari tas den i tjänst för första gången, då ska den lasta av rören till gasledningen på Östersjöns botten. Kranen väger smått obegripliga 469 ton.
Foto: Tommy Söderlund
Apotekskajen, som den kallas, är ett förskott på räkningen Slite hamn tänkt skicka till det rysktyska företagssamarbetet som bygger gasledningen.
- Den är en betalning för de hamnavgifter och varuavgifter som vi tar ut. Utan Nord Stream hade den här kajen aldrig blivit byggd, kommunen hade inte möjlighet att betala de x antal miljoner som det skulle kosta. Jag är jätteglad att bygget är klart och att det blev färdigt i tid. När gasledningen är klar har vi fått en toppmodern kaj som står kvar här, säger Thomas Hogenfält, hamnfogde i Slite hamn.
Den gamla kajen var så sliten att det utfärdats körförbud där, att köra ut en tankbil var otänkbart. Nu finns i stället en kaj med stora möjligheter och hamnen är djup nog för att köra in Gotlandsfärjan, enligt hamnfogden.
- I framtiden kommer vi att se helt nya mönster i resandet. Baltstaterna är en liten marknad i dag, men det är viktigt att komma igång i tid. Det finns redan finska önskemål om färjetrafik från estniska Ösel, då skulle det bli lättare för finska resenärer att ta sig hit, säger Mats Jansson på Gotlands turistbyrå.
469 ton tung kran
Om en dryg månad kommer fartyg lastade med de tolv meter långa stålrören att lägga till vid den norra sidan av Apotekskajen.
Den 35 meter höga och 469 ton tunga kranen LHM 500 ska sedan lyfta av två rör i taget. De lyfts sedan över till ett fartyg som matar det över 130 meter långa rörläggningsfartyget som ligger ute till havs. Det kommer också att läggas upp ett lager av rör i hamnen och i Vikhagen, och dessutom ska en extra lyftkran stationeras i närheten.
När rörläggarfartyget ska matas från Slite får det inte bli några avbrott.
- Det skulle kosta så fruktansvärt mycket. Rörläggarfartyget kostar en hel del i drift per timme, säger Thomas Hogenfält.
Framtida fönster
Gasledningen på Östersjöns botten beräknas vara helt klar 2012. Därefter kommer Apotekskajen bara nyttjas för underhållsarbeten av Nord Stream. Hamnfogden hoppas att Slite hamn ska bli gotlänningarnas fönster mot öst i framtiden.
- Jag hoppas att det blir färjetrafik och att vi ska kunna ta emot kryssningsfartyg här. Hamnen är djup nog att ta emot stora fartyg. Får vi bara hit en ramp för Gotlandsfärjan borde de små färjorna kunna gå i trafik på Baltikum, tippar Thomas Hogenfält.
Det finns redan planer på sådan trafik. Som GT tidigare rapporterat finns det planer på en ny färjelinje i en triangel mellan Slite, Ventspils i Lettland och Kuressaare på estniska Ösel.
- Men det är ännu en hel del som måste vävas samman innan vi kan säga att det bli av, säger Per-Erling Evensen, marknadschef vid Gotlandsbolaget.
För Slites del har bygget av kajen inneburit lite extra liv och rörelse. Det är i snitt ett 20-tal byggarbetare som har jobbat med Apotekskajen, men rörhanteringen i hamnen kommer att sysselsätta ett drygt 50-tal personer framöver.
- Det är folk som kommer äta och handla i samhället. Jag är glad för det här, för Slites skull, säger Thomas Hogenfält.
"Det kommer att märkas"
Det kommer förstås inte bara bli mer besök på lunchserveringar och i butiker.
De tolv meter långa rören till gasledningen ska transporteras på trailers genom samhället.
- Det kommer att märkas på ett eller annat sätt, det kan jag säga. Vi har haft folk här som anpassat vägarna för den trafiken, hörn har rundats av och allt har ordnats så att det ska gå att köra rören. En trailer kan ta ett rör i taget, så det blir lite trafik, säger hamnfogden.
Gasledningen genom Östersjön:
Den första ledningen, med en överföringskapacitet på omkring 27,5 miljarder kubikmeter per år, ska vara färdig år 2011.
Den andra ledningen väntas bli klar 2012 och öka årskapaciteten i ledningarna till närmare 55 miljarder kubikmeter. Det kan förse mer än 25 miljoner hushåll i Europa med gas.
Källa: Nord Stream.
Den första ledningen, med en överföringskapacitet på omkring 27,5 miljarder kubikmeter per år, ska vara färdig år 2011.
Den andra ledningen väntas bli klar 2012 och öka årskapaciteten i ledningarna till närmare 55 miljarder kubikmeter. Det kan förse mer än 25 miljoner hushåll i Europa med gas.
Källa: Nord Stream.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!