Foodmark får utöka sin salladsproduktion
Den heta potatisen om föreslagen utökning av Foodmarks verksamhet i Klintehamn, har avgjorts. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation ger företaget rätt att tillverka mer sallader och att använda processvattnet för åkerbevattning.Villkoren för tillståndet omfattar 19 åtgärdspunkter.
Foodmark Sweden AB i Klintehamn tillverkar grönsaks- och potatiskonserver och majonnäsbaserade sallader. Den 1 maj 2001 lämnade man in en ansökan om att få utöka salladsproduktionen, samt att få lagra processavloppsvatten och använda det till bevattning på fastigheten Klintebys 3:1 samt 1:4 i Klinte.
<span class=MR>Klagomål</span>
Ärendet miljöprövades och man höll samråd med fastighetsägare som hade en hel del klagomål gällande buller, lukt och försämrat dricksvatten kommunens miljö- och hälsoskyddskontor och tekniska förvaltningen. Vissa boende menade att det var bättre att flytta hela fabriken till en plats där den inte störde någon.
Ytterligare samråd har hållits, miljökonsekvensbeskrivningen har granskats och kompletterats i flera omgångar och den 18 juli beslutade länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att ge Foodmark tillstånd för verksamhet enligt ansökan.
Länsstyrelsen noterar i beslutet att "närboendes klagomål på buller och luktolägenheter återkommer i handlingarna från prövningar av verksamheten från 1981 och fram till nu [...] Miljöprävningsdelegationen erinrar om att den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot villkor kan dömas för otillåten miljöverksamhet till böter eller fängelse i högst två år. Bolaget har visat på många åtgärder som kan behöva genomföras".
Med tillståndet följer en lista på 19 åtgärdspunkter.
<span class=MR>Ska fettavskiljas</span>
Det innebär bland annat att buller från verksamheten, inklusive därtill hörande transporter, ska begränsas till 50 dB(A) dagtid, 45 dB(A) kvällstid och 40 dB(A) på nätter och helger. Bullrande verksamhet ska överlag undvikas på den södra sidan. Bullerdämpande åtgärder ska vara genomförda senast den 1 april 2004.
Processvatten från salladstillverkningen ska fettavskiljas och ledas till kommunalt reningsverk. Företagets buffertdamm ska rymma två dygns avloppsvatten. Lagringsdammarna ska vara tätat och organiskt avfall ska lagras på tätt underlag.
Eventuella luktolägenheter ska åtgärdas i samråd med tillsynsmyndighet.
Frågan om placeringen av ny in- och utfartsväg skjuts dock upp till senast 1 april 2005. Effekterna av vidtagna bullerreducerande åtgärder ska utredas och Vägverket och berörda markägare och grannar ska rådfrågas om placeringen.
Den utökade verksamheten ska ha satts igång senast den 1 juli 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!