Att det råder brist i åtta av tio kommuner framgår av en rapport från Länsförsäkringars Fastighetsförmedling. Till kommunerna med brist hör Gotland. Här finns 51 seniorbostäder och 68 trygghetsbostäder, boendeformer som inte kräver något biståndsbeslut.
Sju av tio äldre äger sitt eget boende. Var tredje pensionär i landet vill bo mindre än i dag. Svårigheter att hitta ett passande boende utgör tillsammans med reavinstskatt och ökade månadskostnader de främsta hindren.
Att äldre blir kvar i för stora boenden ställer till problem på flera sätt.
– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg som är vd för Länsförsäkringars Fastighetsförmedling.
Inför valet lanserar därför Länsförsäkringars Fastighetsförmedling en rad förslag. Det behöver byggas fler seniorbostäder, anpassade för de krav morgondagens seniorer ställer. Många äldre vill bo centralt, med närhet till butiker, kultur och service. Dessutom föreslår Länsförsäkringar att nya boendeformer skapas som kan minska äldres ensamhet och isolering.