For fram i 250 kilo- meter i timmen
Tromben som drabbade södra Gotland är troligtvis en så kallad klass-3 tromb.- Med tanken på de skador som rapporterats verkar det så, säger Weine Josefsson, meteorolog och klimatolog på SMHI.
- Det är svårt att uppskatta hur stark en tromb är, med tanke på att det inte går att mäta upp vindstyrkan. Därför går man efter en skala om hur stor skada tromben ställer till med, säger Weine Josefsson.
Olika styrkor
De klassas enligt Fujita-skalan, som är sexskalig. F0 är tromber med en hastighet på upp till drygt 100 kilometer i timmen och där skadorna blir små. Weine Josefsson tror att tromben som drabbade Hamra låg på upp till 250 kilometer i timmen och skadorna bedöms som "ansenliga". F5 är värst. Då drar tromben fram i över 500 kilometer i timmen och skadorna är ofattbara.
- Jag tror det rör sig om en F2 tromb.
Weine Josefsson berättar att en tromb börjar bilads uppe bland bymoln eller åskmoln. Där bildas en virvel. När trycket sjunker i virveln kondenseras vattenånga. Det är då man ser den så kallade "slangen" under molnet. Först när "slangen" når marken bildas tromben.
- Tromber är mest vanliga på sommaren. Och det är ju fortfarande sommarvärme i Sverige.
Mäktig upplevelse
- Det är en mäktig upplevelse att se en tromb. Farligt. Men mäktigt, säger Weine Josefsson.
I samband med ovädret på hela Gotland blev 650 gotlänningar utan ström. Den återkom dock senare under kvällen och natten för alla abonnenter.
På fredagen ställde Destination Gotland in sin tur med den lilla snabbfärjan HSC Gotlandia med avgång 12.55 från Visby. Det gjorde även turen från Nynäshamn till Visby 16.45.
- De resenärerna bokades om och kunde åka med de stora färjorna i stället. Vi låter inte den lilla snabbfärjan gå ut när det blåser kuling. Det gjorde det under fredagen, säger Per-Erling Evensen, marknadschef på företaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!