För Henrik Bunge är allt möjligt
Henrik Bunge är en osannolikt positiv person. Han tror verkligen på det han säger, att allt är möjligt, att alla människor kan bli vad vad de vill.
Foto:
Han har arbetat och föreläst såväl i Sverige som i USA och England, om vikten av att ta reda på vad man vill och bestämma sig för att göra just det.
Började med frallor i Visby
Nu basar han för Adidas Norden och målet är att göra företaget marknadsledande även i Danmark och Baltikum, där man i dag "bara" är tvåa. I övriga Norden är målsättningen redan uppfylld.
-Varje morgon när jag ser mig i spegeln säger jag till mig själv: det här är världens bästa dag!
Hur blir man sådan?
Uppvuxen på Gråbo i Visby. På lördagarna, under skoltiden, knackade han och en kompis dörr i Visby för att sälja frallor. Affärerna gick bra, tills en Ica-handlare i stan hotade pojkarnas leverantör, bagaren, om denne fortsatte sälja till konkurrenterna.
Ville ha en mercedes
En annan Ica-handlare, Gösta Westergren, hos vilken unge Henrik jobbat extra, tog över leveransen till pojkarnas lördagsbusiness, men händelsen avgjorde vilken inriktning Henrik Bunges karriär skulle ta. Han började läsa juridik i Uppsala.
-Jag ville hjälpa människor, och sådant kan ju en jurist göra. För jag fattade inte att den där handlaren kunde göra så mot oss.
Men han sticker inte under stol med att den mercedes som en jurist i Visby då körde omkring med, också bidrog till valet av yrke. Han ville gärna själv kunna köra en sådan bil.
Henrik Bunge insåg snabbt att juridik inte var särskilt roligt, men bet ihop tänderna och slutförde studierna.
Gotlänning på skidor
I augusti 1999 föreslog en kompis att de skulle utmana Göran Kropp och Ola Skinnarmo, som tänkte slå världsrekord genom att skida till Nordpolen utan support. Henrik Bunge nappade direkt.
En gotlänning på skidor?
Han hade gjort lumpen i Karlsborg som fallskärmsjägare och där ingick vinterutbildning i Kiruna, så en vinters hård skidåkning hade han i benen.
Tillsammans med två kompisar ägnade han ett halvår åt att förbereda sig och skaffa sponsorer, en miljon kronor behövde de. Flygbiljetterna var dyrast, nästan halva summan gick till privatflyg till och från Kanada där tävlingen började.
Kropp och Skinnarmo startade i början av mars 2000 från Ryssland, Bunge och kompisarna från Kanada, den 10 mars. Redan andra dagen drabbades en i Bunges lag av förfrusna fingrar och tvingades återvända. Men Bunge och Magnus Persson fortsatte. På ryggen bar de 20 kilo, i pulkan drog de 100 kilo var.
-Det handlade bara om tre saker, åka skidor, äta och sova.
Efter 41 dagar var de framme.
De hade slagit världsrekordet på sträckan.
Kropp hade tvingats ge upp och Skinnarmo tog 46-47 dygn på sig.
-Han hade under färden fått en ny telefon och mer mat. Vi hade ingen support alls, säger Henrik Bunge.
Grönland på tio dagar
Året därpå skidade Bunge och Persson över Grönland på 10 dagar och åstadkom ett nytt världsrekord, som dock är slaget numera.
Vännerna skrev en bok med titeln Framåt, vilket de skrek till varandra hela de enformiga dagarna ute på isarna.
Boken ledde till många föreläsningar. Det handlade om att göra pengar på de erfarenheter de skaffat sig, vikten av strategi, planering och kommunikation.
-Jag märkte att kunde påverka människor.
Företaget Hästens sängar lyssnade och gjorde honom till marknads- och försäljningschef och han är dem evigt tacksam.
-De gav mig en fantastisk chans och fria händer.
Stänger kontoret och - springer
I april förra året blev Henrik Bunge kommersiell chef för Adidas Norden, med 300 anställda.
Företaget omfattar åtta länder, Norden och Baltikum, arbetsspråket är engelska och kontoret i Sverige ligger i Globen. Som bekant tillverkar man sportskor, något som tilltalar en man som tränar 4-5 gånger i veckan.
Han har nu också fått alla anställda att springa.
-På fredagar mellan klockan 11-12 stänger vi kontoret och springer, från Globen ner mot vattnet. Naturligtvis på betald arbetstid.
Till julklapp fick de anställda förra året löparskor (vad annars?) och träningskläder. De ska också ha en chans att bli vad de vill inom företaget.
Städerskan är lika viktig
Henrik Bunge säger att städerskan och vd-n är lika viktiga, de har bara olika funktioner.
-Tillsammans blir vi bäst i världen, det gäller att göra sitt yttersta varje dag, säger han och tillstår att företagandet i mångt och mycket liknar en tävling.
Han säger att han själv fortfarande har mycket att lära, han är dock bara 34 år.
Kanske att prata lite saktare och tydligare? Han talar mycket om vikten av att vara tydlig, men särskilt tydlig är han inte i telefonen när vi pratas vid.
Meningen var att vi skulle träffats i Visby, där han och familjen tänkt tillbringa mellandagarna med hans föräldrar, men så blev en av hans söner sjuk och resan blev inställd.
Namnet inte från Gotland
Hans namn Bunge, kommer det möjligen från socknen? Nej, inte alls.
-Det är min frus namn, ett släktnamn på fastlandet.
Men det passar onekligen bra på en gotlänning. Tidigare hette han Rünell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!