För Smaklöse är god mat allt
Just nu kretsar allt kring mat för de tre deltagarna i Smaklöse.De slutspurtar in för statusfyllda mattävlingen Matkristallen i Stockholm.- På måndag smäller det, säger en av lagmedlemmarna, Gustaf Kristiansson, Visby.
Alla tre memorerar sina hantverk - att vinägretten blir lagom syrlig, att laxens marinering lyckas, att den varma melonsalladen får rätt färg och smak.
Det är mycket att tänka på.
Deltagarna i Smaklöse går Hotell- och restaurangprogrammet på Elfrida Andréegymnasiet och är ett av sex lag som gått till final i Matkristallen. Från början deltog 65 lag.
En jury med Operakällarens Stefano Catenacci i spetsen har valt ut de sex finallagen. Det gjordes efter att lagen skickat in sina bidrag på lunch och varmrätt.
På Smaklösemenyn står lunchen kycklingfärsburgare med ljummen potatissallad och syrlig apelsinvinägrette och à la carte torrmarinerad lax med couscousrulle som serveras med varm melonsallad och honung/limeyoghurt.
Ramen till tävlingsmenyn är 60 procent djupfrysta varor.
- Vi har tränat sen oktober, säger Gottfrid.
Senaste tolv veckorna har Smaklöse hårdtränat. Först när klassen lagade mat till skidåkarna i Åre under VM och därefter praktik på kända restauranger i Stockholm.
Gottfrid berättar när han stekte 70 kilo renskav i Åre, lyssnade på radion och såg målgången genom köksfönstret. Och Gustaf fyller i med att utförsåkarna var galna i kött, efterrätter och kakor.
I åtta veckor har Smaklöse nu trimmats under praktiken i Stockholm. Gottfrid har varit på Restaurang Kungsholmen, Jenna på Långbro värdshus och Gustaf på Restaurang Lux.
- Hela klassen har haft praktik, säger deras lärare Tina Oldenburg. Vi har lätt att få praktikplatser, både i Stockholm och på olika fjällhotell som eleverna har önskemål om.
I går var Smaklöse tillbaka "hemma" i köket i Desideriahuset. Jenna skar frukt och grönsaker med van hand, Gottfrid fixade färsburgare och Gustaf kollade potatissalladen. Smidigt for de runt, undvek krockar med varann och hade funnit formen för upplägget på finaldagen. Då hejar kompisar och lärare på dem eftersom finalen ingår i en tredagarsresa för hela klassen.
Hur det än går på måndag väntar kockjobb för Gustaf i sommar på Wisby Strand, för Gottfrid på Holmhällar och för Jenna på Kärringön på västkusten.
Fakta final:
De sex finallagen kommer, förutom från Visby, från Katrineholm, Mjölby, Åkersberga, Stockholm, och Borgholm. Total tillagningstid är två timmar, varav lunchen måste göras på 45 minuter. Råvarukostnad för båda rätterna får max uppgå till 20 kronor per person för lunch, och 40 för huvudrätt. Finalen äger rum på S:t Görans gymnasium.
Källa: Matkristallens webtidning.
Källa: Matkristallens webtidning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!