Förädlingsföretaget som styckar nya rätter

Köttförädlingsföretaget Meny Gotland expanderar, med flytt till mer ändamålsenliga lokaler, breddad produktion, utökad personal och helt nya marknader.
­ Vårt företag kommer att bli som en liten frälsare! säger VD:n Herbert Schöfl och skrattar.

Gotland2004-10-02 04:00
­ I augusti i fjol började vi jobba med Gotland. Efter turistsäsongen rasade marknaden och i våras började vi attackera Stockholmsområdet med styckade lamm. Det gick alldeles fantastiskt bra!
Det säger Meny Gotlands VD Herbert Schöfl. Därefter konstaterar han att nu går båda marknaderna bra. I dagsläget styckar företaget 70 lamm per vecka och levererar kött till 15 stora Icabutiker i Stockholm och 10 butiker från de stora kedjorna på Gotland. Sommartid är dubbelt så många lokala butiker kunder.
­Det kommer att vara samma sak varje höst, att vi går ner. Men vi har fått ett enorm gensvar på det gotländska lammet.
Inledningsvis brottades företaget med lammbrist. Swedish meats kunde inte tillgodose efterfrågan; tidigt i våras fick företaget bara köpa 25 lamm i veckan.
­Det har vi löst med ett mycket gott samarbete med Fåravelsföreningen och Swedish meats. Vi har i princip fått alla lamm vi behövt sedan dess.
Omsättningen beräknas bli 2,6 miljoner kronor år 2004. Den lär komma att öka betydligt, åtminstone om alla planer går i lås. Först får...
­I dagsläget levereras gotländska får hela till Stockholm. När flytten är klar nästa vecka, då börjar vi stycka lokalt. Marknaden är stor där. Många muslimer och orientaler har andra mattraditioner.
Herbert tror att får, med tiden, kommer att uppskattas mer även här.
­Jag tycker själv att fårkött är gott. Det är lite mer bett i det. Säger man att får smakar kofta, då har man nog aldrig ätit en kofta. Det är en fördom vi får försöka arbeta bort.
Herbert tror att företaget kan sälja lika många får som lamm. Satsningen innebär att de nu fem årsanställda får tre nya kollegor inom ett år. Legoproduktionen växer också. Fastlandsföretag skickar hit råvaror som bearbetas och sedan skickas tillbaka till restauranggrossister.
­ Vi har blivit ganska stora på spett och det går året runt. Nu väntar avtal med en ny kund, som vill ha 40 ton lövbiff per år. Då är vi uppe i 60-70 ton legoproduktion per år. Det är bra för åkerinäringen.
Det är främst legon som drivit fram flytten från kycklingslakteriet på Merkuriusgatan, till Swedish meats lokaler på Österby.
­Benhanteringen underlättas och så får vi närmare till råvaran. Det är bara att öppna dörren till kylrummet.
De nya lokalerna är på 100 kvadratmeter. Ytterligare expansionsutrymme ska utnyttjas.
­ Vi vill ge oss in på fryst enportionsmat. Vi har maskinen, har tagit fram provförpackningar och provätit. Det är ganska långt gånget, men jag behöver fler timmar på dygnet...
Tanken är lokalt präglade rätter, exempelvis med lamm. Torkat fårkött är också något man tittar på, eftersom det finns en viss lokal efterfrågan.
Den kanske viktigaste förändringen sker dock vid årsskiftet. Då börjar Swedish meats köra allt kött (nedtrapppningen pågår redan, men en mindre mängd styckas fortfarande här i dagsläget) direkt via de stora kedjornas egna distributionsterminaler och -kanaler.
­I praktiken innebär det att man knappast kan köpa gotländskt kött på Gotland. Men vi kan köpa lamm, gris och nöt direkt från slakteriet och sälja till butik. Snart kommer det att stå "Meny Gotland" på den gotländska köttfärsen, inte "Scan". Vi kommer att bli som en liten frälsare (skratt)!
Herbert poängterar att det lokala perspektivet är viktigast. Därför, menar han, bör företaget inte drivas av en fastlänning­som han själv, som bor i Norrtälje...
­Jag hoppas kunna lämna över till någon gotlänning snart, samtal pågår. Själv ska jag spela golf!
Större, bättre, fler och mer. Det är Herbert Schöfls ambition för det drygt ett år gamla köttförädlingsföretaget Meny Gotland.
Köttberedning. På måndag drar företagets nya och gamla produktion igång i delar av Swedish meats lokaler på Österby. Anna Söderström, Patrik Larsson och Tobias Liljegren testar den nya produktionslinjen med några lammentrecôter.Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!