Föräldraföreningen mot narkotika vill etablera sig på ön
Föräldraföreningen mot narkotika (FMN) vill bilda en kontaktgrupp på Gotland. På torsdagskvällen hölls ett möte på Puma fritidsgård i Visby där Gunilla Berg, förbundsordförande FMN-riks, och Lena Ringström, FMN Stockholm, deltog. De har kommit till Gotland för att berätta om föreningens verksamhet. Tidigare på torsdagen träffade GA de två representanterna från FMN tillsammans med Bertil Östman från Ungdomsgruppen, socialtjänsten i Visby.
Förbundsordförande Gunilla Berg berättar att FMN har kontaktgrupper på ett 40-tal platser i landet och nu hoppas man att det även ska bildas en på Gotland. FMN:s kansli har funnits i Stockholm sedan 1968. Föreningen i Stockholm har cirka 700 medlemmar.
<span class=MR>Stöd för anhöriga</span>
Föräldraföreningen mot narkotika (FMN) vänder sig i första hand till föräldrar och anhöriga till missbrukare. Alla som är med i FMN har själva haft någon i familjen eller på annat sätt nära anhörig som är eller har varit missbrukare. Alla i FMN vet hur det är att vara förälder och upptäcka att ens eget barn är missbrukare. Gunilla Berg berättar att det här är något som en förälder inte vill se, att det är det sista man tror som förälder. FMN kan hjälpa till att stödja anhöriga att framför allt lyfta den skuld och skam som ofta finns hos föräldrar.
Jag minns själv hur skönt det var att veta att man inte behöver vara en dålig förälder för att ens eget barn är missbrukare, säger Gunilla Berg.
FMN ställer upp med väl beprövad utbildning som går ut på att stärka föräldrar i föräldrarollen.
FMN bekostar bl a en Familjelivskurs där deltagarna får resa bort en helg och träffa andra i liknande situation och erfarna kursledare. Man talar om vad beroende och medberoende är. Lena Ringström berättar att det kan vara ganska uppslitande för deltagarna men att samtliga som har gått igenom kursen har fått mycket goda erfarenheter av den. Kursen är i två omgångar. Gunilla Berg berättar att det är en lång process som ska leda till ett bra familjeliv igen för deltagarna. Ofta finns det fler syskon i en familj där ett barn missbrukar och dessa brukar bli i det närmaste bortglömda.
Missbrukaren blir som en elefant som tar allt utrymme och all uppmärksamhet i en familj, säger Gunilla Berg.
<span class=MR>Tuffa besked</span>
I FMN får medlemmarna lära sig hur man ska bemöta missbrukaren på bästa sätt utan tjat och meningslösa diskussioner.
Handlar det om ett vuxet barn så måste man göra klart för honom/henne att man har bestämt sig för att hon/han måste leva sitt eget liv, lämna familjen i fred och flytta.
Enda möjligheten för missbrukaren att komma tillbaka till familjen ska vara genom att först lägga av med sitt missbruk, säger Gunilla Berg.
Det är viktigt att tala om att även om han/hon missbrukar är det ändå ens barn som man älskar men man vill ha honom/henne tillbaka till familjen drogfri, säger Lena Ringström.
Lena Ringström berättar hur hon gjorde klart för sin missbrukande son att om de skulle träffas så måste det bli över en fika på stan och han fick inte ens komma hem på julafton.
Handlar det om minderåriga barn som missbrukar så kan man naturligtvis inte agera på det här sättet. Man måste då kalla på hjälp från samhället och kontakta skolan och socialtjänsten.
Det gäller att skapa ett nätverk som är så tätt att det inte finns utrymme för missbruket, säger Gunilla Berg.
<span class=MR>Att bry sig om</span>
FMN i Stockholm anordnar FMN-kvällar, vanligtvis en gång i veckan, för sina medlemmar och då talar man om föreningens ideologi.
De bästa föräldrarna är de som hela tiden lägger näsan i blöt och oroar sig. Utan gränser är risken stor att det spårar ur. Enligt Gunilla Berg och Lena Ringström ska en förälder vara lika nyfiken som en gammaldags portvaktskäring. Man ska rota i fickor och vara "bitchig".
När det handlar om livet så är det inte fel att smygläsa sina barns dagböcker, säger Lena Ringström.
Bertil Östman vid Ungdomsgruppen på Gotland konstaterar att under de senaste två åren har drogsituationen på ön förvärrats bland ungdomarna.
Vi är inte förskonade från någon drog här och det finns ett stort mörkertal när det gäller missbrukare, säger Bertil Östman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!