Sedan 2017 har familjen Hjernquist/Jörnemark varit tydliga med att de av integritetsskäl inte vill att uppgifter om deras son ska lagras i regionens lärplattform, Schoolsoft. Utbildningsdirektör Torsten Flemming har vid flera tillfällen försäkrat dem om att det inte är ett tvång och familjen anser att det har fungerat bra. Men i mars kom ett beslut underskrivet av grundskolechef Jörgen Norström där det står att sonen måste finnas i systemet. Beslutet saknar diarienummer och innehåller inte heller något lagligt skäl till varför de måste ansluta sig till Schoolsoft.
– Det får inte gå till så att en myndighetschef beslutar utan att det är diariefört. Vi kan inte referera till det för det finns inte och då kan vi inte överklaga. Det finns heller ingen information om på vilken grund beslutet är taget eller vilken lag det hänvisar till, säger Måns Hjernquist. Han fortsätter:
– Plus att det här går stick i stäv med vad som sagts tidigare och vi har inte fått någon förklaring till varför det plötsligt vänder.
För några dagar sedan landade ytterligare ett beslut i familjens brevlåda, även detta med avsändare Jörgen Norström. Den här gången hade brevet ett diarienummer och besvärshänvisning men fortfarande har paret inte fått något tillfredsställande svar på varför de måste använda Schoolsoft. Därför har de nu JO-anmält regionen.
– Det är viktigt att det ska gå rätt till. Vi vill inte vara besvärliga men det är principiellt viktigt, fler kanske drabbas, säger Annika Jörnemark.
Grundskolechef Jörgen Norström hade ännu inte fått kännedom om JO-anmälningen när GA nådde honom under tisdagen.
– Jag visste inte. Men det är tråkigt, säger han och förklarar hur det första beslutet kom till.
– Det var ju som jag har förstått det inget formellt skriftligt klagomål utan ett muntligt som jag svarade på skriftligt. Sedan, så här i efterhand, hade det ju varit bättre att det hade funnits besvärshänvisning och allt som ska följa med.
Jörgen Norström säger att Schoolsoft behövs för att skolan ska kunna följa skollagen i sin myndighetsutövning. Elever utanför systemet ger också lärarna mer jobb.
– Det är väldigt försvårande om eleverna inte finns i lärportalen. Men om föräldrarna överklagar får vi pröva det, och har vi fel får vi ändra beslutet.