Föräldrar kan få böter för skolk

Böter på 500 kronor per skoldag kan komma att utdömas av föräldrar till en skolkande elev på Gotland.Eleven har inte varit i skolan på hela höstterminen.- Situationen är exceptionell. Hot om vite har aldrig utfärdats tidigare, säger Gunilla Carlson på barn- och utbildningsförvaltningen.

Gotland2008-12-18 04:00
Eleven går i en grundskola på Gotland. Men han har inte infunnit sig i skolan en enda dag under höstterminen.
Trots upprepade kontakter med elevens vårdnadshavare har skolan inte kunnat hitta någon lösning som kunnat förmå eleven att komma till skolan. Man har inte heller kunnat röna ut orsaken till att eleven inte kommer till skolan eller om något skulle kunna underlätta skolgången.

500 kronor per dag
Skolan vände sig till förvaltningen och i november togs frågan om den skolkande eleven upp på barn- och utbildningsnämndens sammanträde.
Utifrån den utredning som gjorts slog nämnden fast att vårdnadshavarna inte gjort "vad som på dem ankom för att eleven skall fullgöra sin skolplikt".
Man beslutade om ett föreläggande och hot om vite.
Om eleven inte senast den 8 december infinner sig till skolgång kan böter på 500 kronor per skoldag komma att dömas ut. Så står det i protokollet från nämndens sammanträde den 29 november.
När eleven trots detta inte kom till skolan togs ärendet togs upp igen i december. Man sa då att om eleven fortsätter att utebli från skolan kommer man i januari besluta om att gå till länsrätten för att få vitet utdömt.

Föräldrars ansvar
I Sverige gäller skolplikt för barn och ungdomar upp till 16 års ålder. Eller tills man gått ut grundskolan.
Och det är föräldrarnas eller vårdnadshavarens ansvar att se till att deras barn kommer till skolan.
Ytterst är det dock kommunerna som har ansvaret för att skolplikten fullföljs. Gunilla Carlson, planeringssekreterare på barn- och utbildningsförvaltningen, är den som sköter det arbetet på Gotland. Det är hon som följer upp ärenden där elever skolkat en längre tid.

Första gången
- Vi har inte många sådana fall, kanske ett par om året där elever skolkar helt under längre sammanhängande perioder. Och vi brukar kunna komma till nån slags lösning. Vad jag vet har nämnden aldrig tidigare behövt gå så långt som till vitesföreläggande, säger hon.

Enligt 3 kapitlet i skollagen har alla barn som är bosatta i Sverige skolplikt.
Skolplikten motsvaras av en rätt att få utbildning inom det offentliga skolväsendet, det vill säga grundskolan, särskolan, specialskolan och sameskolan.
Den vanliga skolplikten är 9-årig och upphör vid utgången av det kalenderår då barnet fyller 16 år.
Det är inte tillåtet att vara borta från skolan om inte förälder eller annan vårdnadshavare sökt tillstånd från skolan.
Det är förälder/vårdnadshavare som har ansvaret för att barnet går i skolan. Skolk är förbjudet.
Om föräldern/vårdnadshavaren inte ser till att barnet går i skolan har den ansvariga politiska nämnden rätt att besluta om böter.
I gymnasiet gäller inte skolplikten. Gymnasiet är en frivillig skolform.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!