"Föräldrar måste inte klara allt själva"

Det sägs ibland att tonåringar kan känna sig ensammast i världen. Maya Heckscher, chef för socialtjänstens ungdomsenhet, menar att tonårsföräldrar kan känna likadant.- Det finns hjälp.

Maya Heckscher. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Maya Heckscher. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-11-21 04:00
Kommunens ungdomsgrupp besökte också gallerian på Östercentrum i går eftermiddag. Chefen Maya Heckscher berättar:
- Vi var och spanade lite. Vi ser vilka som är där, pratar med dem och om vi tycker det är nödvändigt kan vi rapportera till socialtjänstens myndighetsutövande del.
Maya Heckscher minns januari i år, en period med ungdomsrelaterad turbulens i och kring gallerian.
- Då kunde vi samla ihop föräldrarna och hjälpa dem till självhjälp. Skapa nätverk, ha kontakt med varandra, kolla var ungdomarna höll hus, att de sov hos varandra som de sagt.
Förhoppningsvis, menar Maya Heckscher, går samma metod att använda nu. Hon menar att "ungdomsstök" alls inte behöver handla om att föräldrar inte bryr sig.
- Det kan ofta vara att man inte vet hur man ska göra, att man inte tar sig den tid som krävs eller att man behöver fråga om råd.
Vem då?
- Vi har ju "Föräldrastegen", ett program med träffar med samtalsgrupper med tonårsföräldrar. Det är brett, inte specifikt för dem med problem.
Föräldrastegen finns i Visby, är på gång på norra Gotland och kan starta söderöver om föräldrar så önskar, säger Maya Heckscher och berättar att man utgår från att tonåren är en period när barn och föräldrar kan ha svårt att nå varandra.
- Det är en tid när ungdomarna helt naturligt söker sig bort från sina föräldrar. Det är vi vana att hantera. Som förälder måste man inte vara jätteduktig och klara allt själv.
Att prata med vänner, bekanta och släktingar kan också hjälpa, menar Maya Heckscher.
- Prata med andra som uppfostrat tonåringar. Det är ofta minst lika bra som att komma till ungdomsgruppen. Isolera dig inte!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om