Under flera månader har massvis av gotlänningar engagerat sig för att skolorna på landsbygden ska bli kvar. Det har varit flera dialogmöten och manifestationer för att visa hur viktiga skolorna är.
På torsdagen blev det bekräftat att samtliga skolor på landsbygden blir kvar – förskolorna Linden och Bryggaren i Visby föreslås läggas ner. Samtidigt kommer Endre skola ha förskola till tredje klass i stället för upp till sjätte klass.
– Mitt barn går ännu på dagis, så längre fram kommer vi vara tvungna att flytta henne till en annan skola. Det är lite bittert att det ändå blir den här förändringen. Men jag kommer ha mitt barn kvar tills lågstadiet är över, säger Amanda Björk som startade en namninsamling för att få kvar Endre Skola.
Johan Åhström har varit engagerad i föräldragruppen för att få kvar skolan i Sanda. Han är glad över beskedet att skolan i Sanda blir kvar.
– Jag är glad och lättad över att man tagit det här beslutet. Vi var tvungna att rädda kvar skolan. Nu blir nästa steg att ta diskussionen om vilka investeringar som behöver göras för att det här ska bli en bärkraftig enhet över tid, säger han och fortsätter:
– Jag tycker det känns väldigt viktigt att det blir långsiktiga lösningar. 8-10 år är inte långsiktigt, vi måste tänka längre än så.
Hur tänker du kring att det blir ett så annorlunda besked från politikerna jämfört med tjänstepersonernas förslag?
– Vi har varit kritiska mot utredningen i flera olika aspekter. Vi har tyckt att den kanske haft ett lite för snävt perspektiv. När man ska utreda den gotländska skolan, då ska man inte bara titta på skolans värld.
Johan Åhström är väldigt nöjd med den dialog som det funnits med de berörda politikerna.
– Politikerna har sett till helheten och inte bara som skolan som en isolerad fråga. Vi är väldigt glada för det och vi uppfattar det som att man tagit till sig det som vi har sagt. Vi har haft en demokratisk process med de här dialogmötena. Det är en styrka för Gotland att vi har så nära till beslutsfattarna. Sedan har vi haft en bra samverkan mellan de berörda skolorna, säger han.
Maria Jansson, med barn i Eskelhem skola, är även hon väldigt glad över beskedet som kom under torsdagen.
– Vi blev väldigt glada när vi fick höra det här. Både för oss själva, men även för landsbygden och för hela Gotland. Sedan har jag ännu inte läst exakt vad som står i överenskommelsen, säger Maria Jansson.
– Samtidigt hoppas jag inte att det här beskedet blir någon motsättning mellan stan och landet. Det känns som att det blivit en motsättning, men det är inte alls vad vi på de berörda skolorna varit ute efter.
Maria Jansson säger att det under det senaste året finns ytterligare en aspekt som i framtiden kan bli viktig för de gotländska skolorna och hur framtidens organisation kommer att se ut. En aspekt som hon menar kanske inte diskuterats så mycket i debatten.
– När den här utredningen gjordes fanns inte pandemin med i utredningen. Jag tror det kommer bli ett så annorlunda rörelsemönster kring hur vi kommer bo och leva. Det finns många här som jobbar hemma under pandemin, men åker in med sina barn till skolan i stan. Tidigare lämnade de barnen på väg till jobbet. Jag tror att det kan komma att förändras och att de går kvar på sina närmsta skolor.