Föräldrar stoppade lektion av rädsla för smitta

Elever från fem olika skolor blandas under en dag i veckan på Högbyskolan i Hemse. För sjätteklassarna från Öja handlar det om en enda lektion och föräldrar stoppade elever från att åka till Hemse igår på grund av oro för smitta.

Till Högbyskolan i Hemse vill inte föräldrar till elever i Öja skola skicka sina elever på grund av risken för smitta. Hemse

Till Högbyskolan i Hemse vill inte föräldrar till elever i Öja skola skicka sina elever på grund av risken för smitta. Hemse

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Gotland2021-01-27 06:19

– Vi föräldrar i Öja känner att det i dagsläget är fel att skicka barnen till Högbyskolan under rådande omständigheter och hoppas på fortsatt dialog med skolledningen för att komma till en lösning som känns bra för barnen, lärarna och övriga samhället med tanke på smittspridning, säger Annika Jakobsson.

Hon är en av föräldrarna som har ett barn i sjätte klass i Öja skola. Skolledningen har beslutat att årskurs 6 ska åka till Hemse på tisdagar. Orsaken är att de ska ha en enda lektion i spanska där ihop med elever från fyra andra skolor. Skolskjutsarnas tidtabell gör att eleverna får stanna hela dagen liksom deras lärare som håller resten av dagens lektioner i ett klassrum där.

Det är fyra skolor som skickar sina elever till Högbyskolan för att få undervisning i hemkunskap och språk. Under höstterminen hade elever i Stånga, Öja, Havdhem och Garda lektioner på Högby en dag i veckan. Efter jullovet fick inte eleverna komma till Högbyskolan på grund av smittorisken. Men från och med den här veckan har skolledningen beslutat att de ska gå i Hemse som de gjorde i höstas.

Eleverna från Stånga har, precis som Öja-eleverna bara en lektion i spanska medan barnen från Garda och Havdhem även har en dubbellektion i hemkunskap. Gardaeleverna lånar musiksalen en timme också.

Det innebär att det blir nästan 40 extra personer på Högbyskolan, vilket man löst genom att årskurs 8 och 9 växelvis får ha distansundervisning i hemmet på tisdagar. Då minskar elevantalet i huset med 50 elever.

Både lärare och föräldrar har protesterat mot att blanda fem skolor.

– Det är så himla onödigt med tanke på smittrisken, säger Annika Jakobsson.

Hon har en son som går i sexan i Öja skola och berättar att det skulle gå att lösa den enda timmen i veckan genom distansundervisning i klassrummet i Öja.

– Vi vill inte drabbas av ett större utbrott i vår lilla skola. På en samhällsnivå är det viktigt att vi nu ska hänga i och trycka ner smittan. Det ger fel signaler att börja samla barn i nya grupper.

Grundskolechef Jörgen Norström kommer att ta kontakt med föräldrarna.

– Jag har fått meddelande att föräldrarna till elever i Öja skola inte släppt iväg barnen till Hemse. De har agerat på eget bevåg och det är inte okej. Barnen måste få sin undervisning. Det är skolplikt som råder, säger han som aldrig varit med om något liknande. 

Han förklarar beslutet om undervisning en dag på Högbyskolan:

– Det var när Folkhälsomyndigheten lättade på restriktionerna och barnen fick vara i idrotts- och ishallar samt badhus som vi beslutade att de kunde gå på Högbyskolan om åttorna eller niorna hade distansundervisning, säger han.

Enligt honom har Högbyskolan gjort allt för att minska trängseln och säkrat smittspridningen med ett genomtänkt förfarande. 

Han säger att det inte finns någon annan lösning för sexorna och att det inte är aktuellt med distansundervisning  eftersom det skulle kräva för mycket resurser och i hemkunskap  fungerar inte distans

Alla elever har rätt till undervisning i alla ämnen och för att undvika en undervisningsskuld som måste tas igen under skollov, har man gjort så här. 

– Jag kan förstå att det finns en oro. Vi tar inte lätt på det här, säger han.

Skolledningen kommer att kontakta föräldrarna. 

– Vår ambition är att lösa det här i dialog med föräldrarna.

Förebygg smitta i skolan

Skolan kan genom förebyggande åtgärder bidra till minskad smittspridning av covid-19: 

*Förbättra inomhusmiljön gällande t ex möjlighet till fysiska avstånd

*Se över möjligheter till alternativa lokaler för att minska trängsel

*Säkerställa möjligheter till god handhygien

*Undvika aktiviteter som samlar många personer från olika klasser eller lärarlag

*Säkerställa att ventilationssystem fungerar för dem som vistas i lokalerna

*Genomföra riskbedömningar för att stärka det förebyggande arbetet.

Källa: FHM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!