Förbereder 45 vaccinations-stationer på ön

Beredskapschef Christer Stoltz jobbar med den omfattande planeringen inför massvaccineringen mot den nya influensan.- Vi satsar på vaccinationsstationer så nära gotlänningarna som möjligt, säger Christer Stoltz.Målet är att alla gotlänningar ska vaccineras.

Sven Blomqvist. foto: ulf johansson

Sven Blomqvist. foto: ulf johansson

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-09-04 04:00
Än är inte influensavaccinet klart, men enligt planen ska vaccinationerna på Gotland komma i gång i mitten av oktober. Den andra och sista omgången av vaccineringen planeras vara färdig i februari.
Planeringen följer Socialstyrelsens rekommendationer och det innebär i dagsläget att alla ska få en första vaccination, innan den andra sätts in.
- Anledningen till det är att bedömningen som gjorts just nu innebär att skyddet av den första dosen är relativt högt, säger Christer Stoltz.

Riskgrupper först
De första veckorna kommer vaccinationen erbjudas till personer i olika riskgrupper, personal inom sjukvård och socialtjänst, gravida samt skolbarn.
Den fjärde veckan är planen att nå fram till vaccination av övriga gotlänningar. Då kommer satsningar göras på tillgänglighet för att få så många som möjligt att vaccinera sig. På 39 platser runt om på den gotländska landsbygden kommer tillfälliga vaccinationsstationer att byggas upp, bland annat i bygdegårdar och skolor. I Visby kommer vaccinationerna utföras på sex platser.
- Det kommer att erbjudas flera vaccinationstillfällen, även på kvällstid. Vi vill att alla ska vaccinera sig och därför satsar vi på tillgänglighet, säger Christer Stoltz.
Ett nära samarbete har inletts med Röda korset, som hjälper till med logistik och samordning av lokaler. För att kunna utföra vaccinationerna behövs insatser av sjukvårdskunniga. Hittills har 40-50 frivilliga anmält sitt intresse.
- Hur många vi behöver är svårt att säga, men det handlar om 100-tals personer. Det utgår ersättning och vi hoppas att fler ska visa sig intresserade, Christer Stoltz.

Hoppas på fler
12-13 miljoner har avsatts i budgeten för vaccineringsprogrammet. Av pengarna går 7 miljoner till vaccinet.
Fullmäktige ska den 17 september gå till formellt beslut om att betala vaccinet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om