Fagerlund, som ledde räddningsinsatsen vid söndagens brand på Johansgatan i Visby, säger att det normala antalet dödsbränder är betydligt färra än hittills 2012:
- En person om året eller rent av en person vartannat år är det vanliga. Det som skett i år är anmärkningsvärt.
Utsatta personer
Inom tre månader i somras innebrändes exempelvis två människor i Burgsvik:
- Det är helt osannolikt, säger Fagerlund. Att det kan hända på samma plats.
Den tredje personen var en synskadad kvinna i en lägenhetsbrand i Visby.
- Det som är gemensamt för de fyra händelserna är att det är äldre och handikappade människor som har förolyckats. Det är särskilt utsatta och svaga personer.
Fördjupad utredning
Fagerlund funderar på om det kan vara en slump eller om det är något i vårt samhälle som har förändrats.
- Det är ju så att man ska bo hemma i eget boende så länge det bara är möjligt, säger han. Ett brandlarm är det första vi rekommenderar men det är inte alltid det finns och fungerar.
Även konstruktionen på lägenheter och hus, så kallade bobyggnadsregler, kan vara dåligt efterföljda i byggnader där äldre och handikappade bor. Detta kan vara en orsak till att branden får ett så snabbt förlopp.
- Det görs alltid en insatsrapport, säger Anders Fagerlund. Nu kommer jag att föreslå ledningen en fördjupad insatsutredning för att försöka ta reda på vad det kan bero på och om det finns ett mönster mellan de olika dödsbränderna.
En sådan utredning kan antingen göras internt eller med hjälp av en annan räddningstjänst, i Gotlands fall Stockholm.
- Vi kommer i veckan att diskutera vilken väg vi ska ta, säger Dick Svennefelt, räddningschef.
104 dog i fjol
Mellan åren 1999 och 2009 har antalet omkomna i lägenhetsbränder i hela riket årligen legat på drygt 100 personer, uppger Brandskyddsföreningen. Som mest omkom 137 personer per år, 2001 och 2002.
I fjol dog 104 personer i totalt 97 dödsbränder i Sverige.
De som omkommer är framför allt äldre i eget boende, vilka ofta har svårt att såväl upptäcka bränder som att sätta sig i säkerhet.
Hårdare samhälle
Anders Fagerlund funderar också på faktum att självmorden bland barn och ungdomar ökar liksom självmordsbränder.
- Hela samhället blir allt hårdare och många får vänta länge på psykvården innan de får hjälp. Det finns många teorier och det här är bara mina egna funderingar, säger Anders Fagerlund.
Personalen på räddningstjänsten bearbetar varje händelse och efter en dödsbrand har man särskilda sätt att bearbeta det på.