Utbrottet av covid-19 syns tydligt i försäljningen av värktabletter i hela landet. Det visar siffror från E-hälsomyndigheten över den receptfria försäljningen av substanserna paracetamol, ibuprofen och acetylsalicylsyra, mätt i antal förpackningar. I hela landet ökade försäljningen i mars av dessa läkemedel med 135 procent, eller nära 2,8 miljoner förpackningar, jämfört med februari. Mest ökade försäljningen i Uppsala län med 183 procent, följt av Stockholm, 167 procent och Östergötland 142 procent. Minst var försäljningsökningen i Värmland, 78 procent och Jämtland, 84 procent.
På Gotland mer än fördubblades försäljningen i mars. Drygt 10 000 fler förpackningar receptfria värktabletter såldes jämfört med månaden innan. En ökning som märkts av på öns apotek.
– Det har varit jättemycket – till var och varannan kund. Många har köpt både till sig själva och närstående, säger Helena Olsson, chef för apoteken på Östercentrum och lasarettet.
Hon upplever att försäljning tog fart när Gotland fick sina två första konstaterade fall av covid-19 i mitten av mars.
– Samma dag som regionen hade en presskonferens om att vi fått de första bekräftade fallen på Gotland så var det som att trycka på en knapp. Då gick försäljningen upp på allt. I två veckor hade vi fullt upp, säger Helena Olsson.
En del läkemedel tog slut på apoteken när trycket var som störst.
– Ibuprofen var helt slut ett tag. Vissa produkter är fortfarande slut, säger Helena Olsson.
Paracetamol står för den absolut störta ökningen i hela landet – drygt 2,3 miljoner fler sålda förpackningar i mars. På Gotland stod paracetamol för drygt 8 400 av den totala ökningen på drygt 10 000 fler sålda förpackningar.
– Vi har sålt mest tabletter till vuxna, men även brustabletter och flytande till barn, säger Helena Olsson.
Statistiken från E-hälsomyndigheten gäller endast receptfria värktabletter, men även försäljningen av receptbelagda läkemedel ökade.
– Många har hämtat ut på sina recept och även utanför högkostnadsskyddet. Nu har det kommit nya restriktioner om att man får hämta ut läkemedel för max 90 dagar, även med recept, säger Helena Olsson.
I de två apotek som hon förestår har dock försäljningen minskat påtagligt den senaste tiden.
– Nu har vi jättelåga volymer, onormalt låga, säger Helena Olsson.