Lånefesten till låga räntor är över och många med huslån får nu allt högre kostnader för sitt boende.
- Fortsätter det i den här takten så blir det dyrt, men vi har läget under kontroll, säger Lovisa Herlitz, 34 år.
Anders och Lovisa flyttade in i en nybyggd villa på 185 kvadratmeter i södra Visby i januari 2009. De märker nu av ökade räntekostnader för sitt boende.
- Vi har sett till att binda räntan och lyckades hålla nere kostnaderna för huset genom att bygga mycket själva, säger Andreas Herlitz.
"Man får räkna med dyrare"
Han arbetar som snickare och kunde göra mycket på egen hand. Genom sitt yrkeskunnande lyckades han också undvika de vanliga fallgroparna för husägare som tar verktygen i egna händer för att komma undan billigare.
- Man får räkna med att det alltid blir dyrare än man trott och se till att välja material försiktigt. Några tusen här och några tusen där blir tillslut väldigt många tusen kronor om man inte ser upp, säger Lovisa Herlitz.
Statusen viktig
Men fint blev det till slut. Och så vill dagens unga familjer gärna ha det. Den 70- och 80-talistgeneration som skaffar hus i dag saknar minnen av bistrare tider på bostadsmarknaden. Lite längre ner på samma gata i kvarteret Kopparflickaren i södra Visby bor Petra Henriksson, 43 år, som hade hus under fastighetskrisen i början av 1990-talet.
- Nu ska folk bara ha det bästa. Status har blivit viktig på ett annat sätt mot då och har man väl ett stort fint hus så vill man inte ha en skrotbil på garageuppfarten, säger Petra Henriksson.
Har bundna lån
Hon är bland de första som flyttade in i området och kommer ihåg hur det var att ha småbarn på 90-talet när räntorna skenade. Under flera år låg räntan kring 10 procent.
- Vi fick kämpa. Men vi lyckades jobba av topplånet. I dag har vi bundna lån och en ekonomi som tillåter mer än att bara betala av på huset. Det känns skönt att slippa bry sig om det, och att kunna räkna på vad man ska betala i förväg, säger Petra Henriksson.