Antalet anmälda mäklare fördubblades 2021

Under 2021 anmäldes dubbelt så många gotländska fastighetsmäklare som året innan. Den vanligaste orsaken till en anmälan är lockpriser.

 Under 2021 genomfördes 1 367 bostadsaffärer på Gotland. 14 mäklare anmäldes till Fastighetsmäklarinspektionen.

Under 2021 genomfördes 1 367 bostadsaffärer på Gotland. 14 mäklare anmäldes till Fastighetsmäklarinspektionen.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Gotland2022-01-31 07:00

Den som är missnöjd med hur en mäklare har hanterat en försäljning eller ett köp av en bostad kan anmäla mäklaren till den statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. Antalet anmälningar har ökat stort i hela landet de senaste åren och Gotland har gått från bara några få till 14 stycken under 2021, ett fördubbling från året innan.

– Det är en trend hos oss och andra tillsynsmyndigheter. Det är lätt att skicka in en anmälan via webbplatsen och man drar sig inte för att göra det heller, säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig vid FMI.

Budgivning och objektsbeskrivning är ett par av orsakerna till en anmälan. Men på Gotland, liksom i resten av landet, är det lockpriser som är den vanligaste anledningen, en bild som bekräftas av flera av öns mäklare.

– Det har varit hysteriska budgivningar under året. Det har också varit många budgivningar och en otrolig efterfrågan. Och på Gotland är det ganska svårt att sätta rätt pris. Det räcker med två köpstarka köpare så kan priset gå upp väldigt mycket, säger Marie Nilsson på Svensk fastighetsförmedling. 

undefined
Fastighetsmäklare Marie Nilsson menar att det kan vara svårt att sätta priser på gotländska fastigheter.

Hon får medhåll av Niklas Harlevi på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

– Det har varit en väldigt het marknad med stort intresse för objekt på ön. Då är det fler som blir besvikna spekulanter.

undefined
Niklas Harlevi är fastighetsmäklare på Gotland. En het marknad ger fler besvikna spekulanter som kanske anmäler mäklaren.

En annan orsak till anmälningar mot mäklare är budgivningsprocessen.

– Det kan vara bristande förståelse för de regelverk som finns kring budgivningar och att det är säljaren som bestämmer när det ska vara avslut, säger Niklas Harlevi.

– Det har varit ett år med väldigt mycket budgivningar och olika sorters budgivningar. Budgivning är inte reglerad i lagen och att bli bortvald som köpare leder ofta till missnöje, säger Jenny Holgersson, kontorschef på Fastighetsbyrån.

undefined
Jenny Holgersson, kontorschef på Fastighetsbyrån Gotland, tror att okunskap kring budgivning kan vara en orsak till att anmäla mäklaren.

Men att en mäklare blivit anmäld betyder inte att hen har gjort något fel. De allra flesta anmälningar skrivs av nästan direkt. Övriga blir tillsynsärenden som utreds av FMI och där mäklaren får möjlighet att ge sin bild av vad som hänt. Om handläggaren inte kan se att något fel begåtts kan ärendet skrivas av, annars lämnas det till disciplinnämnden som fattar beslut om eventuell påföljd. 

Under 2021 fick FMI in 1 841 anmälningar från hela landet. Nämnden fattade 181 beslut om påföljd: 8 mäklare fick sin registrering indragen, 113 varnades och 60 fick erinringar. En mäklare på Gotland varnades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!