Fördubbling på Gotland – fler unga söker skuldsanering

Ansökningarna om skuldsanering ökar stadigt på Gotland för varje år. Under 2020 upplevde Kronofogden en dramatisk ökning – framför allt bland unga.

Personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. 

Personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. 

Foto: Montage: Åsa Sveds/TT

Gotland2021-02-19 13:45

Förra året ansökte rekordmånga gotlänningar, 160 personer, om skuldsanering. Det är 25 procent fler än året innan – en ökningstakt som man inte sett tidigare. 
2019 var ökningen mindre än fyra procent på Gotland, året dessförinnan låg den på strax under tio procent.

Region Gotlands budget- och skuldrådgivning kommer i kontakt med många svårt skuldsatta. Här kan man till exempel få hjälp med sin ansökan om skuldsanering till Kronofogden.

– Det är ganska mycket man ska få med i ansökan och den blir oftast bättre ifylld om man har fått hjälp, säger Anna Huzell som är regionens enda budget- och skuldrådgivare. 

Det senaste året har väntetiden för besök vid rådgivningen legat kring fyra till fem veckor.

– Det har varit hanterbart. Det är först nu den senaste tiden som det faktiskt börjar märkas en ökning av folk som hör av sig. Så det finns en viss oro kring utvecklingen framöver, säger Anna Huzell.

Hon kan inte svara på om det beror på pandemin, att fler söker hjälp. 

– Jag tror snarare att det är på grund av mer rapportering i media nu än för kanske fem år sen. Många känner till möjligheten om skuldsanering – som ofta är skälet till att man kontaktar mig. 

Kronofogdens senaste statistik visar en drastisk ökning bland unga i åldrarna 18-30 år, med över en fördubbling av ansökningar om skuldsanering. På Gotland var ökningen 114 procent, vilket är något mindre än genomsnittet för riket (124 procent).

– Visst märker jag av att det är många yngre, och att de blir allt fler. Tyvärr är en stor del väldigt skuldsatta. Spelmissbruk är en vanlig orsak – som bara tycks öka, säger Anna Huzell. 

Det är också bland unga som andelen avslag är som störst. 

Per-Olof Lindh, enhetschef för skuldsanering hos Kronofogden, ser detta som en tydlig signal att många unga som söker inte förstår vad en skuldsanering innebär.

– De upplever att det är enkelt och smidigt att ansöka på webben. Det var också tanken med den nya e-tjänsten, eftersom vi vet att det finns många personer som behöver skuldsanering. Men unga i åldern 18–30 hör många gånger inte till den kategorin, säger han i ett pressmeddelande från myndigheten.

Kronofogden lanserade nyligen ett självskattningstest på sin sajt som kan ge en preliminär bedömning om man uppfyller kraven för att bli beviljad skuldsanering eller inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!