Förekommer sexhandel på Gotland?

Existerar människohandel för sexuella ändamål på Gotland och om den finns, hur omfattande är den? Länsstyrelsen ska ta reda på detta genom att intervjua gotlänningar - en del i den satsning på jämställdhetsfrågor som länsstyrelsen gör i höst.

Gotland2009-09-22 04:00
De som ska intervjuas är folk som arbetar inom: polis, kustbevakning, socialtjänst, taxirörelser, hotellbranschen med mera. Resultatet ska sammanställas i en rapport som ska vara klar i slutet av november.

Kvinnliga företagare
- Det här är intressant ur många aspekter inte minst med tanke på ökad kommunikation österut för Gotlands del. I Stockholm visade det sig att östtrafiken gjorde att sexhandeln ökade. Med ökad kommunikation kommer sexhandeln som ett brev på posten, säger Kicki Scheller som är länsstyrelsens särskilt sakkunniga när det gäller jämställdhet.
Under hösten ska länsstyrelsen också följa upp den treåriga satsning som går ut på att främja kvinnors företagande i länet. Rapporten bygger på intervjuer med 15 kvinnliga företagare och kommer att vara klar i mitten av december.
- Det kvinnliga företagandet på Gotland har varit bättre. För några år sedan låg vi i topp i landet tillsammans med Jämtland, berättar Kicki Scheller.
Hon berättar också att det inte är lika lätt för en kvinna som för en man att bli företagare.
- Det är betydligt tuffare! Kvinnor är ofta deltidsarbetande när de dessutom startar ett företag. Ofta är det ensamstående kvinnor som inte har den markservice hemma som männen har, säger Kicki Scheller.
Ytterligare en satsning är att länsstyrelsen för tredje gången kommer att ge ut könsuppdelad statistik i form av en fickfolder, kring gotländska kvinnors och mäns förhållanden inom olika arenor så som makt och inflytande, kriminalitet, hälsa, arbete och utbildning med mera. Foldern beräknas vara klar i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om