Föreläser om Auschwitz på Förintelseminnesdagen
Förintelseminnesdagen arrangeras på torsdag i Almedalsbiblioteket.Det är en minnesdag som uppmärksammar och hedrar Förintelsens offer.Gästföreläsare är Klaus Böhme som föreläser om Auschwitz, koncentrationslägret som det 27 januari är exakt 60 år sedan det befriades, samt Josef Ram, som talar om hur det är att vara barn till överlevande.
Dessutom kommer landsarkivet att även i år arrangera en utställning, placerad på bildskärmar i Almedalsbiblioteket, på temat Gotland och andra världskriget.
I år är det således 60 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen befriades av sovjetiska trupper.
? I och med att detta har vi bjudit in Klaus Böhme som kommer att föreläsa om just detta dödsläger och Josef Ram som kommer att berätta om såväl egna erfarenheter som vad det innebär att vara barn till överlevande från Förintelsen och hur föräldrarnas upplevelser har förts över och påverkat honom personligen, berättar Lars Bäckman, länsstyrelsen.
Josef Ram kommer i sin föresläsning också att göra en mer generell teoretisk analys av vad som egentligen händer när upplevelser förs över från föräldrar till barn, vilka psykiska reaktioner som kan visa sig, både från överlevande förälder/föräldrar som för barnen.
? Naturligtvis är många av dessa erfarenheter generella för liknande problematik, för andra grupper och situationer, till exempel flyktingar från Bosnien eller människor som varit utsatta för andra katastrofer.
Fjärde året
Josef Ram är leg psykolog, psykoterapeut och handledare. Han är även verksam som adjunkt vid lärarhögskolan, Stockholm. Han har bred erfarenhet av att arbeta kliniskt med barn till överlevande från Förintelsen och för ca 20 år sedan var han också en av initiativtagarna till att starta ett nätverk för just denna grupp.
Docent Klaus Böhme är född i Tilsitt, Ostpreussen 1935. Han har varit lärare vid Stockholms universitet. Under perioden 1972-2000 var han verksam vid militärhistoriska avdelningen vid Försvarshögskolan, från 1994 även prefekt för avdelningen.
Det är således fjärde året som denna minnesdag uppmärksammas på Gotland. Första året var Susanne Berglind, överlevande från Auschwitz-Birkenau, inbjuden och gav en skakande berättelse om förhållandena. För två år sedan föreläste journalisten/författaren Bosse Schön om nazismen i Sverige. I fjol var författaren Annika Thor huvudföreläsare och berättade om de judiska flyktingarnas situation i Sverige under krigsåren.
Initiativet till en svensk minnesdag togs första gången 1995 i samband med en minnesafton, ?50 år efter Förintelsen?. I januari -99 föreslog så statsminister Göran Persson att det skulle inrättas en årlig minnesdag över Förintelsens offer. En arbetsgrupp tillsattes som i maj 2000 presenterade en rapport. I denna underströks att minnesdagen skulle bygga på frivilliga och lokala initiativ.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!