Föreslår ändringar i busstrafiken – vill dra in flera turer

Teknikförvaltningen vill göra ändringar i busstrafiken. I ett förslag till tekniska nämnden skriver tjänstemännen att de vill göra justeringar i den ordinarie tidtabellen för 2024/2025.

Teknikförvaltningen föreslår flera förändringar i busstrafiken.

Teknikförvaltningen föreslår flera förändringar i busstrafiken.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2024-04-14 13:00

Genom en analys av resandet i kollektivtrafiken under 2023, har förvaltningen kommit fram till att många turer har ett mycket lågt antal resande. Under samma period har det kommit in många önskemål om fler turer kvällstid på de linjer där resandet är högt, står det i förslaget. För att tillmötesgå dessa önskemål föreslår förvaltningen att kollektivtrafikens resurser fördelas om.

Förslaget lyder att de turer som i genomsnitt har två eller färre påstigande dras in, och att dessa resurser i stället fördelas om till linjerna med högt resande.

De utbudsminskningar som föreslås är följande:

  • Linje 2 (Terra Nova–Östercentrum) ska trafikeras med entimmes trafik under hela öppettiden, i stället för halvtimmes trafik under morgon och eftermiddag som den gör i dag. Detta då linjen under 2023 i genomsnitt hade färre än två resande under de populära restiderna morgon och eftermiddag.
  • Utbudet på linje 4 (Snäck–Visby busstation) minskar med en dubbeltur per vardag, då vissa turer under 2023 hade färre än en resande per tur i genomsnitt.
  • Turen på linje 11 (Burgsvik–Roma–Visby) klockan 19 på vardagskvällar ska dras in, då turen i dag har tomkörning till Roma för att kunna utföras.
  • Sista turen på linje 20 (Fårösund–Visby) dras in på vardagar vilket ger stomlinjerna (linje 10, 11 och 20) samma utbud på vardagskvällar i Visbys riktning.
  • Dubbelturen på linje 22 (Lärbro–Bäl–Visby) klockan 17, dras in.

De utbudsökningar som föreslås är att linje 11 (Visby–Burgsvik) och linje 20 (Visby–Fårösund) får avgångar 21.50 på vardagar och att linje 61 (Visby–Kappelshamn) får en avgång 20.50 på vardagar.

Förvaltningen förväntar sig att ändringarna kommer ge en reseökning som täcker förlusten av de resor som ställs in. Tjänstemännen skriver att ändringarna inte heller ska påverka barn och ungdomars resande med kollektivtrafik till och från skolan, och ska bland annat öka möjligheten för barn i de områden som får ett utökat reseutbud, att kunna delta på fritidsaktiviteter i Visby.

I förslaget står det att utbudsminskningarna av de föreslagna linjerna har en begränsad påverkan för de boende på sträckorna. Ur ett miljöperspektiv kommer ändringarna minska utsläppen, menar förvaltningen, då de tror att ändringarna kommer leda till att fler reser med kollektivtrafiken.

Förvaltningen vill att ändringarna ska gälla perioden 18 augusti 2024 till 17 juni 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!