Föreslår ett nytt bad- hus för 100 miljoner

Kultur- och fritidsnämnden har dammat av tanken på ett nytt badhus. Man vill satsa på ett privatfinansierat badhus i 100-miljonersklassen.

Gotland2008-06-18 04:00
Enligt förslaget bör läget bör vara attraktivt, gärna med havsutsikt. Ett alternativ är Hällarna.
Inger Harlevi, moderat nämndordförande, uppger att idén förankrades vid Alliansens gruppmöte före kommunstyrelsen i måndags. Det har vid tidigare tillfällen hänt att kultur- och fritidsnämnden körts över av kommunstyrelsen i badhusfrågan. Men i dag är inställningen en annan när det gäller att låta kommersiella krafter bygga och driva badhus.

Privatisera badhusen
Nämnden vill också att nuvarande badhus i Visby, Hemse, Roma och Slite ska kunna privatiseras.Den årliga driftskostnaden för de kommunala baden ligger på 6,5 miljoner kronor. En kostnad man då skulle slippa. Och när det gäller ett nytt stort modernt badhus med 50-meters bassäng med mera, handlar det också om att kommunen inte ska stå för vare sig investering eller driftskostnader.
- Det gotlänningarna helst vill ha är ett nytt bad. Men kommunen har inte råd. Det måste till andra lösningar. Redan vid mandatperiodens början inleddes en tät dialog med tekniska förvaltningen. Propåer fanns om att lägga ut alla bad i privat regi, säger Inger Harlevi.
- I samband med detta fanns med att införa något som kallas tjänstekoncession. Då kan man föra en aktivare dialog med en entreprenör. Det används dels för nuvarande bad, dels för ett nytt bad. Det finns nu en möjlighet att lyssna av vad gotlänningarna vill ha. Vi ska under augusti månad inleda en dialog med intressenter. En helt enig nämnd står bakom detta, säger Inger Harlevi.

Ända sedan 1980-talet
Långt framskridna planer på ett nytt badhus i Visby har funnits vid flera tillfällen under de senaste 25 åren. Det har varit nära med nytt bad i Visby hamnområde, på A7 och på gamla slakteritomten. Ett skäl har varit att Solbergabadet, byggt 1961, var i ett så dåligt skick och dessutom för litet för att arrangera stora nationella simtävlingar.
- Gotland kandiderar ju för Island Games. Men vi har i dag inget bad som kan användas i sådana sammanhang. Men helt klart kan kommunen inte satsa på detta. Vi får se vad det kommunala engagemanget får kosta. att samhället tidigare har bekostat vissa saker är inte liktydigt med att det blir så i framtiden. Vi får låta någon annan göra det, säger Inger Harlevi.
Funderingar finns också på att samordna en ny anläggning med annan sport, till exempel ihop med den evenemangsarena som diskuteras på Hällarna söder om Träffpunkten.
Inger Harlevi tror också på idén att det blir en arkitekttävling för att få fram olika förslag.
Men för vem byggs en ny simanläggning? Primärt byggs för året runt-användning, säger Inger Harlevi. Men besöksnäringen är förstås viktig, till exempel kongresshallens besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om