Föreslår minskning av tre deltidskårer

En ny lag har trätt i kraft och räddningstjänsten ska omorganiseras. Den enskilde får ta ett större ansvar för sin egen säkerhet och kanske dras deltidskårerna i Klintehamn, Slite och Hemse ner.
I Hall, Hamra och Sundre föreslås gratis självskyddsutbildning!

Gotland2005-05-13 06:00
Den 1 januari 2004 trädde "Lag (2003:778) om skydd mot olyckor" i kraft. Den anger säkerhetsmässiga och -statistiska nationella mål, som det är upp till varje kommun att avgöra hur man bäst uppfyller.
Målen är föränderliga och nu måste också räddningstjänsten förändras. I går, efter ett års utredning, presenterade öns räddningsledning ett förslag på hur arbetet kan bedrivas framöver. Bland annat föreslås att ett särskilt politiskt utskott, inte hela kommunfullmäktige, fokuserar på och ansvarar för säkerhetsfrågorna.
Förslaget till "Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Gotlands kommun" slår vidare fast, i enlighet med den nya lagen, att den enskilde individen måste ta ett större eget ansvar.
- Den enskilde har egentligen det fulla ansvaret för sitt eget skydd. När det inte räcker till kliver det kommunala in, sade Dick Svennefelt, operativ enhetschef på räddningstjänsten.
Exempelvis så visar ny statistik att Gotland har fler bostadsbränder, än fem jämförbara kommuner.
- 65 procent av dem är eldstadsrelaterade! Varför? Det måste vi fundera på, sade räddningschef Jan Bejrum och nämnde ökad kontroll av eldstäder.
Överlag blir det mer fokus på "självskydd". Bland annat ska alla nya äldreboenden utrustas med sprinklersystem. Så ska invånarna i Hall, Sundre och delar av Hamra erbjudas kostnadsfri självskyddsutbildning...
De områdena är nämligen "vita fläckar", i kommunens mål att erbjuda livräddningsinsats var som helst på ön inom 30 minuter.

Tre förslag
Enligt lagen ska alla erbjudas likvärdigt skydd, så nu får kommunfullmäktige tre omorganisationsförslag att ta ställning till.
Det första är att behålla den nuvarande räddningstjänsten.
Det andra är att utöka i Visby, Hemse och Slite och behålla resten. Beräknad kostnadsökning: tre-fyra miljoner. Förslaget bedöms vara för kostsamt för att ens utreda vidare.
Det tredje förslaget - och i dagsläget det enda som ger likvärdig räddningstjänst på hela ön: Behåll heltidsorganisationen och utöka deltidskåren i Visby, gör värnen i Garda och på Fårö till deltidskårer, avveckla värnet i Dalhem och bemanna övriga deltidskårer med tre man. Det innebär en minskning från fem man i Slite, Hemse och Klintehamn. Beräknad kostnadsökning: 500 000 kronor.
- Då får hela Gotland närmare till räddningstjänst, med undantag för vissa områden. Nuvarande organisation har ännu fler vita fläckar, säger Jan Bejrum som också tror att det blir lättare att rekrytera personal till ett mindre antal tjänster på varje ort.
Kommunfullmäktige väntas ta ställning till räddningstjänstens förslag vid sammanträdet i juni eller augusti.
Politikerna har sedan fortlöpande att avgöra hur handlingsplanen ska revideras och hur resurserna ska fördelas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!