Föreslår system med betalsäckar för sopor på hela ön

Försöket med betalsäckar för sopor på Fårö har varit lyckat. Det konstaterar tekniska nämnden som vill ha ett permanent system med betalsäckar för hela Gotland. För drygt 60 kronor har cirka 500 sommarabonnenter på Fårö kunnat köpa sopsäckar. I summan har hämtning ingått av betalsäcken som ställts vid sidan av den ordinarie.

Gotland2005-10-21 06:00
- Försöket med betalsäckar som ställts ut vid sidan av ordinarie säck bör om möjligt utökas till hela Gotland för alla som har abonnemang, slog tekniska nämnden fast vid senaste sammanträdet. Nu uppdras åt tekniska förvaltningen att ta fram ett förslag till ett sådant permanent system för hela ön.

Från 2 000 till 15 000
Efter 20 år är det dags att reglera avgälden för 58 småhustomter i Smittenslund, Bingeby, Södervärn, Värnhem, Lyckåker och Haga. Dagens avgäld ligger på drygt 2 000 kronor per år. När avgälden n u räknas upp blir summan 15 000 kronor om året. Tomträttsinnehavaren har också möjlighet att friköpa fastigheten.
- Det är en rejäl höjning som inte alls känns bra, säger Tommy Gardell, s, ordförande i tekniska nämnden. Den borgerliga gruppen ställer sig också kritisk mot beslutet och kommer att agera med en motion till fullmäktige. Önskemålet är en trappstegsvis höjning av avgiften och rabatt vid friköp .
Tomträttsgälden ska skrivas upp efter 20 år. Vid avgäldsregleringen av tomrätter för småhus ska markvärdet beräknas med utgångspunkt i taxeringsvärdet på mark för småhus. Den nya tomrättsgälden blir därmed omkring 13 000 kronor dyrare per år.
Vid friköp beräknas marknadsvärdet på samma sätt. Priset motsvarar 80 procent av det marknadsvärde som räknas fram efter gällande taxeringsvärde på marken för tomträtten. Det aktuella friköpspriset för en friliggande villa på en cirka 500 kvadratmeter stor tomt blir då drygt 325 000 kronor.

Nej till sänkt hamnavgift
Tekniska nämnden avslår en ansökan från transportören om sänkt hamnavgift för transport av betor från Gotland. Beslutet fattades efter votering som slutade med 6-5 till s, v och mp. Hela den borgerliga gruppen reserverade sig mot beslutet.
- Betnäringen har tidigare fått stöd och lägre avgift. Det är psykologiskt viktigt att gynna betnäringen på ön med subventioner. Tio procents rabatt är inte mycket pengar och därmed skulle inte Gotlands kommun kunna få skulden för att betnäringen går under, menade Kjell Skalberg, c, och gruppledare för de borgerliga.
Enligt ordförande Tommy Gardell, s, kan tekniska nämnden inte undanta sockerbetorna från gällande taxa för hamnavgift. Den nya taxan med tio procents höjning godkändes förra våren och har fastställts av Näringsdepartementet.

Högre avgift
Från årsskiftet tas en extra avgift ut för de fartyg som ligger vid kaj och på redden i Visby hamn under mer än 12 timmar. 400 kronor per timme och person kommer då att tas ut. Summan ska täcka kostnaderna för bevakning dygnet runt.
- De första 12 timmarna som ett fartyg ligger i hamn ingår bevakningskostnaderna genom passageraravgifter och fartygsavgifter. För de 12 timmar som överstiger dessa timmar tar vi nu ut en avgift.
- Den motsvarar de faktiska kostnaderna som bevakningen medför. Vi måste ju ha bevakning dygnet runt i hamnen numera, säger tekniska nämndens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om