Företag lämpar farligt miljöavfall på fel plats
Företagare på Gotland åker snålskjuts på hushållen och missbrukar miljöstationerna.På kommunens tekniska förvaltning är missnöjet stort över att företag lämnar miljöfarligt avfall vid de kommunala miljöstationerna, som finns i Roma, Burgsvik, Klintehamn, Fårösund, Hemse och Slite.
Miljöstationerna är enbart till för privatpersonernas farliga avfall. Vi har byggt en särskild anläggning för företagens avfall på Skarphäll i Visby. Men vi har förstått att bland annat målerifirmor lämnar avfall där som ska till Skarphäll, säger renhållningsingenjör Anders Lindholm
Det är alltså de gotländska hushållen som via avgifterna får betala sedan företagen struntar i regelverket. Företagen måste lämna farligt avfall vid stationen på Skarphäll:
Det är där och ingen annanstans dom ska lämna sitt avfall, säger Anders Lindholm på renhållningen.
Stationen för mellanlagring av farligt avfall har funnits i ett år ungefär och alla företag har fått information i brevlådan om vad som gäller, fortsätter Anders Lindholm.
<span class=MR>Var sak för sig</span>
Systemet bygger på att hushållens farliga avfall är en sak för sig och lämnas på de fem nämnda miljöstationerna, samt att företagen hänvisas till mottagningen i Visby.
Hushållen lämnar sitt avfall gratis, men den kostnad som kommunen har för mottagning, sortering, mellanlagring etc, kommer till slut att betalas via avgifterna.
Hans-Christer Holmert på tekniska förvaltningens renhållningsavdelning har också konstaterat att det är en hel del av det som lämnas i miljöstationerna, som inte kommer från hushållen.
Och det är småföretagen som syndar. De stora har löst det här och är företaget ISO-certifierat så finns dessutom kravet att man ska redovisa vad man gjort av avfallet.
Att det bara finns en plats i Visby där företagen kan lämna sitt farlig avfall, kan vara en förklaring till slarvet.
Men man måste inte åka själv med avfallet, man kan anlita en transportfirma också. Fast då kostar det ju.
Hans-Christer Holmert utesluter att det skulle byggas fler mellanlagringsstationer för företagens avfall. Behovet täcks av en anläggning.
Vilka är det då som bryter mot reglerna?
Målarfirmor har nämnts och här finns exempel på att man gjort sig av med stora mängder halvtomma burkar. Ena dagen har kommunen tömt och städat i en miljöstation på allt farligt avfall, redan dagen efter har samma station varit belamrad med färgburkar.
<span class=MR>Tungt att börja om</span>
Då känns det tungt när vi får börja om igen och vi tror på goda grunder att det inte är privatpersoner utan företagare som lämnat avfallet. Det rör sig om så stora mängder.
Men just när det gäller färgburkarna så hamnar de ofta på fel ställe. En burk som är så tom på färg att färgen inte rinner eller droppar ska inte sorteras som farligt avfall utan lämnas till metallåtervinning på någon av återvinningscentralerna, säger Hans -Christer Holmert.
Bland det avfall som hamnar fel i miljöstationerna finns också ofta bekämpningsmedel från lantbruket.
Och eftersom gårdarna ju är företag, ska avfallet också köras till mellanlagringsstationen i Visby. Lantbrukarna får inte lämna kemikalier som blivit över till miljöstationerna.
Att mycket ändå hamnar där har med pengar (och tid) att göra. Den som uppsöker stationen på Skarphäll får betala enligt en fastlagd taxa och det kan bli dyrt om man har mycket med sig av sådana produkter som kostar mycket att destruera. Ett kilo spillolja tex kostar fem kronor att lämna.
<span class=MR>Lämnar ut nyckeln</span>
Den exakta prislistan finns bland annat att studera på kommunens hemsida, www.gotland.se.
På tekniska förvaltningen ser man i dag ingen omedelbar lösning på problemet med avfallsslarvet.
Systemet bygger på ett stort mått av förtroende och ärlighet.
Flera av miljöstationerna finns på bensinstationer och har man avfall att lämna till miljöstationen, ska egentligen personal följa med och låsa upp och sedan stänga till igen. Tanken med det är att det ska ge en viss kontroll.
Men om många kunder köar vid macken, lämnar man ofta ut nyckeln i förtroende till den som har farligt avfall att lämna.
Det är här, vid kommunens mellanlagringsstation för farligt avfall, som öns alla företagare ska åka med gifter, oljor, färgrester och andra miljöfarliga produkter. Men långt ifrån allt farligt avfall hamnar vid anläggningen på Skarphäll i Visby hushållens miljöstationer får i stället härbärgera kemikalierna.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!