Företag på ön lär sig exportera
Gotländska företag är inte särskilt bra på export. Det konstaterade AMS i en utredning för några år sedan.Men det ska bli bättre. Just nu genomförs den andra utbildningsomgången om exportfrågor för företagare.
Det finns många skäl för företagare att bli kvar här hemma med sina tjänster och produkter. För hur löser man distributionen till andra länder? Hur blir det med juridiken? Hur är det med företagskulturen? Och ska man alls lyckas göra sig förstådd när varan ska presenteras för utländska kunder?
För att röja hindren ur vägen och få företagarna att våga ta klivet ut i världen genomförs just nu en exportutbildning i ett samarbete mellan Almi Gotland, Östsvenska handelskammaren och Gotlandsakademin.
<span class=MR>Andra omgången</span>
Det här är den andra utbildningsomgången i sitt slag. Förra gången gavs utbildningen till åtta gotländska företagare. Den här gången deltar representanter från företag både från Gotland, Sörmland, Östergötland och den polska regionen Pomorskie.
Sedan utbildningen drog igång har de träffats under kursveckor i Polen och Östergötland och nu avslutar man med en gemensam vecka på Gotland.
Under utbildningen, eller strax efter den, ska alla företag också genomföra en säljresa till något tänkt exportland. Tommy Daun, som jobbar som konsult åt Gute Form i Burgsvik, kom nyligen hem från Frankrike. Han har för Gute Forms räkning jobbat en del med export tidigare, bland annat mot Tyskland, men han tycker ändå att han har god nytta av exportutbildningen. Att göra en exportsatsning kostar både energi och pengar. Då vill man göra rätt:
På den här utbildningen har vi fått bra träning. Vi har haft duktiga föreläsare som har jobbat över hela världen och vi har lärt oss att planera arbetet och hantera olika typer av situationer.
Under säljresan till Frankrike fick Tommy Daun både nya kontakter och viktiga intryck. För det företag som tillverkar trädgårdsmöbler är det ju viktigt att få grepp om i vilken miljö de kommer att stå:
När jag gick omkring i Paris insåg jag bland annat att en parisare inte kan köpa stora grupper till sina små balkonger. Nu måste vi rita nya, smalare små pallar!
<span class=MR>Östersjömiljarden</span>
De gotländska företag som deltar i utbildningen är ImCode, Gute Form, Slite stenhuggeri, Konferens Gotland, Gotar AB samt Jan Onoszko som räknar med att starta ett företag i turistbranschen under våren.
Exportutbildningen finansieras huvudsakligen med 1,6 miljoner kronor från Östersjömiljarden. Länsstyrelserna på Gotland och i Sörmland bidrar också, samtidigt som de deltagande företagen betalar en kurs-avgift.
Konsult. Tommy Daun som jobbar som konsult åt företaget Gute Form siktar in sig på export av trädgårdsmöbler till Tyskland, England och Frankrike. Nu har han varit i Frankrike för att studera hur konkurrenterna exponerar sina varor och hur fransmännen vill att utemöbler ska se ut. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Termer. Vi svenskar är bra på engelska, men för att man ska kunna presentera sitt företag behöver man kunna de termer som finns i branschen, säger Göran Holmgren från Östsvenska handelskammaren som är en av parterna bakom export-kursen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!