Företagare anser sig dömd för samma brott två gånger

En gotländsk företagare anser sig dubbelbestraffad.
Detta sedan han dels dömts för otillåten miljöverksamhet dels påförts miljösanktionsavgift.
I ett överklagande till Högsta domstolen hävdar företagaren att detta utgör en dubbelsbestraffning vilket Europakonventionen förbjuder.
Riksåklagaren har nu gjort en grundlig genomgång av ärendet och kommit fram till att någon dubbelbestraffning inte föreligger.

Gotland2003-11-21 04:00
Företagaren drev ett solarium. Enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd skall sådan verksamhet anmälas till kommunen innan den påbörjas. Så skedde inte.
Företagaren dömdes därför vid Gotlands tingsrätt för otillåten miljöverksamhet. Men han ålades också en miljösanktionsavgift. Därför anser han sig dubbelbestraffad. Europakonventionen förbjuder att någon straffas två gånger för samma brott och företagaren har därför överklagat till Högsta domstolen som beslutat att ta upp fallet.
<span class=MR>Ungefär som skattetillägg</span>
Riksåklagaren, RÅ, har i en skrivelse den 6 november till Högsta domstolen redogjort för sin inställning och bestrider ändring av hovrättens dom. RÅ hänvisar bland annat till den stora likheten mellan miljösanktionsavgift och skattetillägg.
Skattetillägg har tidigare på samma sätt hävdats vara att anse som en dubbelbestraffning. Såväl HD som regeringsrätten har dock i tidigare beslut slagit fast att skattetillägg inte strider mot Europakonventionen.
­ Systemet med miljösanktionsavgifter uppvisar inte någon egentlig skillnad mot skattetilläggen, hävdar RÅ.
Båda formerna av avgifter tas ut i administrativ ordning och bygger till skillnad från straffpåföljden på strikt ansvar. De tas ut oberoende av uppsåt eller oaktsamhet.
­ Enligt min mening är det således inte fråga om samma brott i Europakonventionens mening. Något hinder mot att företagaren ådöms en straffrättslig påföljd finns därför inte oavsett att han tidigare har påförts miljösanktionsavgift, menar RÅ.
Det blir nu således Högsta domstolen som avgör fallet för svenskt vidkommande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om