Företagare dömd två gånger för samma ?brott?
Företagaren Mikael Eriksson straffades två gånger för ett enkelt brott. Han glömde lämna in en blankett till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Den kom in 40 dagar för sent. Straffet blev dels en miljösanktionsavgift på 5.000 dels 30 dagsböter för miljöbrott.- Är det konstigt i detta byråkratiska Sverige om människor tycker det är krångligt att driva företag, säger han.
- Det handlar om en blankett med tre uppgifter, säger Miakel Eriksson. Där skulle anges företagets namn, adress och verksamhet, inget mer.
Men Mikael Eriksson glömde alltså lämna in blanketten i tid. Det dröjde 40 dagar. Och det var tillräckligt för att miljö- och hälsoskyddsnämnden påförde honom en miljösanktionsavgift på 5.000 kronor.
Han åtalades också för miljöbrott. Gotlands tingsrätt frikände honom. Men domen överklagades av en åklagare och i Svea hovrätt fälldes Mikael Eriksson och dömdes till 30 dagsböter för miljöbrott. Nu har emellertid Högsta domstolen friat honom från miljöbrottet.
- Det skall ganska mycket till för att Högsta domstolen skall ta upp ett sådant här ärende, säger Mikael Eriksson.
Går till Europadomstolen?
Han har fått hjälp av stiftelsen Den nya välfärden, DNV, som drev ärendet vidare till Högsta domstolen.
- Nu funderar vi på om vi skall ta det vidare till Europadomstolen, säger informationschef Jonas Vikman vid DNV. Enligt Europakonventionen får en människa inte dömas två gånger för samma brott. Det är en mänsklig rättighet att inte behöva bestraffas två gånger för samma överträdelse.
?Behandlats som en brottsling?
Det Mikael Eriksson tycker är mest beklämmande är att han behandlats som en riktig brottsling.
- Jag har suttit i polisförhör om varför jag lämnat in blanketten för sent, säger han. Jag har hörts i tingsrätten där åklagaren undrade samma sak. Det är helt otroligt att man kan starta en sån här apparat för en sådan skitsak.
Mikael Eriksson anklagar inga myndigheter för att det blivit så här.
- De har följt de lagar och regler som finns, säger han. Men jag är starkt kritisk mot lagstiftarna som kan besluta om dessa regler. Det gör att människor blir rädda för att starta företag.
Driver fyra företag
Själv driver Mikael Eriksson fyra olika företag som ger anställning åt 10-20 personer varje sommar.
- Det är vi företagare som skapar arbetstillfällen i Sverige, säger han. Hur skulle landet klara sig utan oss? Men om man lägger sådan här hinder i vägen för företagsamhet, så har man skapat ett regelsystem som kommer att föra landet mot ruinens brant. Om någon frågar mig idag så rekommenderar jag ingen att starta företag. Det är bara korkat.
- Det jag inte kan begripa i allt det här är att min för sent inlämnade blankett har medfört att jag finns registrerad i brottsregistret och i domstolsväsendets handlingar. Jag är en brottsling. Jag är så trött på att bli behandlad så här.
Från början var det meningen att han skulle betala 10.000 i miljösanktionsavgift, men nämnden satte ned det beloppet till hälften.
Vill ha upprättelse
- Jag vill också ge en eloge till Gotlands tingsrätt som jag anser har skött det här på ett mycket snyggt sätt, säger han. Rättens tolkning av ärendet anser jag vara riktig eftersom den ansåg att jag inte skulle bötfällas.
Vill Mikael Eriksson själv att ärendet för vidare till Europadomstolen?
- Jag måste ta kontakt med juristerna vid Den nya välfärden, säger han. Men anser dom att det är en framkomlig väg, då ställer jag upp på det. Jag har lagt ned så mycket tid på denna struntblankett, så det känns som jag vill ha all upprättelse som går att få.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!