Företagare lyfter sydöstra ön som destination

Gotlandsfabriken köper Gumbalde som görs om till resort med ny 18-hålsbana, poolområde och familjeinriktning. Det är första steget när det nybildade bolaget letar nya objekt att investera i.

Niclas Johansson, Johan Klingvall och Henrik Jakobsson med Ljugarnsprofilen och nyblivne kompanjonen Johan Bergner. Här bakom den gamla ladugården planeras för ett nytt poolområde.

Niclas Johansson, Johan Klingvall och Henrik Jakobsson med Ljugarnsprofilen och nyblivne kompanjonen Johan Bergner. Här bakom den gamla ladugården planeras för ett nytt poolområde.

Foto: Nils Stahle

Gotland2020-07-18 12:39

"Välkomna till Gumbalde hotell och konferens" svarar tränaren Fredrik Ström när telefonen ringer, och rättar sig snabbt. Anläggningen är såld och byter namn till Gumbalde resort.

Fyra gotländska entreprenörer som samarbetat tidigare har bildat Gotlandsfabriken Invest AB. Den 2 juli skrevs köpekontrakt på 55 hektar mark, golfbana, hotell och restaurang i Stånga.

– Gumbalde resort är första investeringen av Gotlandsfabriken och tanken är att det inte bara ska vara en golfbana med hotelldel. För att komplettera golfen satsas på ett poolområde, familjer vill gärna ha bad till sina barn och seniorer vill kunna simma på morgnarna och efter en avslutad golfrunda, säger delägaren Johan Bergner och berättar att padelbanor förhoppningsvis står klara till nästa sommar.

Han är ny ordförande i Gumbalde och den av de fyra delägarna till Gotlandsfabriken som kan besöksnäringen bäst, efter många år med att utveckla Ljugarn. Målet med den nya satsningen är att göra en tydligare destination av den sydöstra delen av ön med utgångspunkt från Stånga.

– Vi vill samarbeta med lokala aktörer för att skapa aktiviteter kring Gumbalde, gärna med inriktning på yoga, friskvård, cykel och konferens. Det gynnar resorten, men bygger också de företag som finns runt omkring, säger han.

Förutom Johan Bergner består Gotlandsfabriken av grundaren till Gotlandssnus, Henrik Jakobsson samt Niclas Johansson och Johan Klingvall – också de med kopplingar till snusfabriken som delägare.

– När vi sålde Gotlandssnus kände vi att vi ville fortsätta jobba ihop för att utveckla Gotland och skapa arbetstillfällen, därför startade vi Gotlandsfabriken, säger Henrik Jakobsson.

Under två år har de fyra kollegorna letat efter lämpliga objekt. De berättar att de har haft flera på gång, men att de av olika anledningar valt att låta bli. Delar av finansieringen av Gumbalde kommer från försäljningen av Gotlandssnus till Swedish Match, som 2018 köpte huvuddelen i en av de största företagsaffärerna på Gotland.

– Det var en jättestor affär, vi har alltid brunnit för att utveckla Gotland och nu får vi möjlighet till att återinvestera en del i det lokala näringslivet, säger Henrik Jakobsson.

Matz Bengtsson har anställts som vd och är också delägare i Gumbalde. Tillsammans med golfbanearkitekterna Pierre Fulke och Adam Mednickson går han igenom ombyggnaden som påbörjas i höst.

– Det känns skitroligt! Dels för att vi har lärt känna varandra, men vi tar också med oss de erfarenheter vi har fått genom åren, säger Matz Bengtsson och berättar att han var klubbchef på Kronholmen när Pierre Fulke ritade om den för snart tio år sedan.

Nyligen utsågs Kronholmen till bästa golfbana i landet.

– Det finns bara en väg att gå och vi ska snäppa upp varenda del och höja kvaliteten på Gumbalde också så att man ska vilja åka hit, säger Pierre Fulke och förklarar att banan kommer att få som ett torg där golfare möts i mitten.

Om två år ska första fasen vara färdig och därefter planeras för fler satsningar, totalt handlar det om investeringar mellan 20 och 30 miljoner kronor. Under tiden letar Gotlandsfabriken efter fler projekt.

– Vi har fått frågan av andra att vara med som ägare. Vi investerar där det finns driftiga entreprenörer i kombination med en lockande affärsmodell, då flyttar man berg, säger Henrik Jakobsson.

Fakta

De första nio hålen på Gumbalde invigdes sommaren 1989 och sommaren 1993 stod det som idag är 18-hålsbanan färdig.
2019 spelades cirka 12 000 rundor på banan, som täcker en yta av 55 hektar.

Gumbalde har anor från 1600-talet. Det som idag är restaurang och omklädningsrum var förr en ladugård byggd som en vinkel så att en innergård bildades.
Hotellet invigdes 1992 precis bredvid restaurangbyggnaden. På senare år har flertalet rum renoverats och hotellet har idag 33 rum. Gumbalde har 14 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!