Företagare med förväntningar
Konjunkturen är den svagaste sen 1992. Orderingången faller och tillväxten är dämpad.Men ändå hyser öns småföretagare framtidstro.Enligt vårens Småföretagsbarometer har de landets största framtidstro. - Det är ett klart trendbrott, säger Claes Nilsson på Swedbank.
FRAMTIDSTRO. Marie Walleberg som driver textilföretaget Imse Vimse är en av öns många småföretagare som hyser en stark framtidstro. I går hölls presenterationen av vårens Småföretagsbarometer på hennes företag.
Foto: Petra Jonsson
Långsammare fart
Den genomförs två gånger om året via telefonintervjuer med drygt 4 000 företagare landet över. Intervjuerna till den nu presenterade vårbarometern gjorde i mars i år. På Gotland deltog 115 företagare.
Att vi är inne i en svag konjunktur bekräftas av barometern. Konjunkturnedgången är bred och slår mot alla branscher. Den så kallade konjunkturindikatorn har på Gotland fallit med 39 punkter, från 74 till 35.
- Man kan likna det vid trafiken. Om öns företag förra året susade fram i 74 kilometer i timmen har de nu saktat in till 35. De fortsätter alltså framåt, även om det går lite långsammare. Men det finns län där man till och fått lägga in backen, sa Företagarnas regionchef Johnny Rönnfjord när vårbarometern presenterades i går.
Till skillnad mot övriga landet är det tjänstesektorn som fallit mest på Gotland, medan tillverkningsindustrin klarat sig något bättre.
Orderingången har fallit rejält och omsättningstillväxten har dämpats. Oroande är också den negativa sysselsättningstillväxten. För första gången sen 2002 är det fler företag på ön som uppger att arbetsstyrkan krymper än att den ökar.
Självuppfyllande
Men trots det dystra nuet så tror öns företagare på framtiden. Och man tror på en ganska snar vändning. Botten är nådd och redan under nästa tolvmånadersperiod vänder det. 28 procent tror på ökad lönsamhet redan nästa år.
Gotland toppar statistiken både vad gäller förväntningar på konjunkturen och utsikterna att kunna expandera. Och detta är unikt. Öns företagare brukar annars vara ganska pessimistiska i de här mätningarna.
- Det är oerhört glädjande att framtidstron fått fäste bland företagarna, tyckte både Claes Nilsson och Johnny Rönnfjord.
Tiina Mykkänen på Tillväxt Gotland menade att bara det faktum att man har en positiv attityd betyder mycket.
- Det kan bli en självuppfyllande profetia, sa hon.
74 procent av länets småföretagare ser goda utsikter för expansion. Och även här är det tillverkningssektorn som är mest positiv. 86 procent av dem bedömer expansionsutsikterna som goda de kommande tolv månaderna.
Försäljningsökning
Ett av dessa positiva tillverkningsföretag är textilföretaget Imse Vimse i Visby och dit hade Företagarna och Swedbank förlagt presentationen av vårens barometer.
Marie Wallberg återspeglade verkligen den framtidstro som Småföretagsbarometern talade om. Imse Vimse är ett växande företag, omsättningen förväntas öka från 18 miljoner i fjol till 27 miljoner kronor i år och kundstocken beräknas öka med 33 procent.
- Försäljningsökningen är snabb och vi behöver öka produktionskapaciteten och planerar för att starta produktion även i Indien. Idag tillverkar vi våra produkter i Baltikum, berättade Marie Walleberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!