Företagare som satsar
Det handlar om att jobba, jobba jobba.-Och man måste ha ett engagemang till 110 procent. Minst.Så förklarar några av norra Gotlands småföretagare nyckeln till framgång som företagare i glesbygd.Åttatimmars arbetsdag är inte till att tänka på. Man jobbar tills man är klar, vare sig det tar åtta, 12 eller 16 timmar. Och man måste vara flexibel. Funkar inte en idé är det bara att börja på något nytt.
Koncepten har växlat genom åren. Idag ligger tyngdpunkten på turism; de driver Sjökrogen tillsammans med Lasse Johansson, i år har de byggt ut och även kompletterat med en konferensdel. Och ett stenkast bort ligger stugbyn med sex året-runt-stugor som de lät uppföra för ett par år sedan.
-Man måste hålla på med många olika saker för att få det att funka, säger Bitten Ljung.
-Ja, man måste vara flexibel, håller Lasse Ljung med. Det finns inga stora volymer att jobba med. I stället får man syssla med många små saker.
Själv kombinerar han krogjobb och turismsatsningen med isoleringsjobb, skeppshandel i Visby och litet båtbyggeri och bärgningar.
När man slår upp Lasse Ljung i telefonkatalogen står det sjökapten.
-Men jag skulle väl kunna kalla mig diversearbetare, säger han.
I går hade Lars och Bitten Ljung och Lasse Johansson bjudit in till visning av den utvidgade restaurangen och konferensanläggningen i Valleviken.
På andra kusten, i Kappelshamn, hölls ungefär samtidigt en annan invigning. Det var Stefan Lundgren och Anne Olsson på Mavens restaurang och Katarina Skoglind som har Kappelshamns stugby som invigde sitt gemensamma konferenscenter i gamla affären.
Den gamla lanthandeln har byggts om till konferenslokal med vidhängande grupprum. Och med boende i stugbyn strax intill och matsal i restaurangen på hamnen kan man nu erbjuda en komplett konferensanläggning.
-Vi ville inte få ett stängt Kappelshamn.
Så förklarar Katarina Skoglind och Stefan Lundgren köpet av affären.
<span class='mr'>Samlingspunkt</span>
Lanthandeln var nedlagd och fastigheten var till salu och oron för att det som varit samhällets hjärta och samlingspunkt skulle förvandlas till sommarhus var stor.
Men det var då Stefan och Katarina grep in. Två av Kappelshamns småföretagare valde att gå samman och göra en gemensam satsning.
Nu har de byggt om, rustat och ställt i ordning. GT besökte dem i onsdags när sista handen lades på ombyggnaden inför invigningen.
-I natt höll vi på till kvart över två. Vi får se när vi blir klara i kväll, funderade Anne Svensson.
Tanken är att konferenscentret ska fungera under icke sommarsäsong. Men på somrarna blir det café och minilivs i stora salen och grupprummen hyrs ut till turister.
Trion är entusiastisk till sitt projekt och de har stora planer för framtiden. De hyser även en väldigt stark tilltro till norra Gotlands utvecklingspotential.
-Det har hänt så otroligt mycket här sedan KA3:s nedläggning. Det man trodde skulle bli dödsstöten för norra Gotland blev i stället startskottet för en helt ny utveckling, säger Anne Svensson.
<span class='mr'>Bildat nätverk</span>
De upplever att stämningen och förhållandet företagare emellan har blivit mycket mer positivt och avspänt.
-Via UNG och Företagsforum har vi fått mer kontakt med varandra. Vi har bildat nätverk och arbetar tillsammans. Tidigare var det mer konkurrens, var och en höll sig på sin kant, tycker trion i Kappelshamn.
-Nu skickar vi folk mellan varandra. Har jag fullt här i Kappelshamn ringer jag till nån av de andra stuguthyrarna och hör om de har plats, säger Katarina Skoglind.
Lasse och Bitten Ljung i Rute välkomnar också, så här i efterhand, militärens avtåg från norra Gotland.
-Ska man vara riktigt ärlig så lade militären något av en kall hand över norra Gotland med alla skyddsområden och restriktioner, säger Lasse Ljung.
-Bara här i Rute fanns det 12 stora förbudsskyltar med "restricted area", säger Bitten Ljung.
Det var när skyddsområdena hävdes 1998 som turismen kunde få fart på allvar.
-Ja, det var när skyltarna försvann som norra Gotland öppnades på allvar, menar Bitten Ljung.
<span class='mr'>Starka kortet</span>
Och att turismen är den näring som kommer att dominera utvecklingen på norra Gotland är de och de flesta med dem ense om.
-Turismen är helt klart det starka kortet för norra Gotland; turismen i alla dess former, säger Lasse Ljung.
Att många satsar på ungefär samma sak oroar inte. Många lockar fler, tycks man resonera.
-Vi kompletterar varandra, säger Bitten Ljung när jag frågar om hon inte oroas av konkurrens från alla de andra konferensanläggningarna som startat under senare år.
-Vi jobbar med litet olika koncept och jag tror att den här mångfalden gör att vi totalt sett kan locka till oss fler, fortsätter hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!