Företagaren utsatt för bedragare: ”Inte trygg längre”

Bedrägerierna mot bankernas kunder ökar, och kan ha kopplingar till kriminella nätverk. Ännu en företagare på ön blev förra veckan utsatt av bedragare. ”Jag hade bara tur, de kunde tagit 700 000 från kontot”, säger Micke Erixon.

Micke Erixon har bland annat drivit Tempo och Mix Ranch i Stenkyrka. Nu slår han larm, och varnar för förslagna metoder som kriminella använder sig av för att lura pengar av andra.

Micke Erixon har bland annat drivit Tempo och Mix Ranch i Stenkyrka. Nu slår han larm, och varnar för förslagna metoder som kriminella använder sig av för att lura pengar av andra.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2024-01-23 05:30

Att bedragare ringer både privatpersoner och företagare och får dem att logga in med Bank-ID har blivit allt vanligare. Och metoderna allt fräckare. I höstas kunde Helagotland berätta om en gotländsk företagare som blev av med 100 000 kronor. Företagaren anser att banken har brister i sina säkerhetssystem, och vill att de ska ersätta honom.

– Fyra månader senare har jag ännu inte fått besked av min bank, jag tänker anmäla dem till Allmänna reklamationsnämnden, säger han.

undefined
Bank-ID ska vara en säker metod, men bedragare har kommit på hur människan bakom tekniken går att manipulera och lura.

Under tiden har brottsligheten fortsatt, med flera drabbade på Gotland, både privatpersoner och företagare. Micke Erixon, företagare i Stenkyrka, har en son som bor utomlands.

– Det var i torsdags som han fick en påminnelse som sms med inkasso från Intrum Justitia, säger Micke Erixon och berättar att en av sonens påstådda skulder uppgavs vara till honom, från mobiltelefoner som han skulle ha hämtat ut i Malmö.

Micke Erixon blev på telefon upplyst om att någon försökt lura honom.

– De sa att jag hade blivit kapad. Jag blev väldigt orolig om någon använder mitt Bank-id, säger han och berättar att han uppmanades att genast ringa sin banks säkerhetsavdelning:

– De erbjöd sig att koppla mig. Det var det felet jag gjorde, säger Micke Erixon och berättar att han där uppmanades att identifiera sig via Bank-id för att ”banken” skulle kunna spärra hans konton, där betalningar på 123 000 kronor påstods vara på väg ut.

undefined
Micke Erixon har varit företagare i hela sitt liv. Att kriminella på bara några minuter kan lura till sig bankbesparingar tycker han pekar på allvarliga brister i säkerheten.

Att något var lurt insåg Micke Erixon ganska snart efter att han lagt på. 

– På kvällen ringde jag säkerhetsavdelningen på min bank, som spärrade kort och Bank-id direkt. Jag hade bara tur, jag hade 700 000 kronor på kontot som de inte hade hunnit ta, säger han.

Sedan Micke Erixon skrivit om bedrägeriförsöket på sociala medier har han fått höra andra drabbades historier. De har gått till på liknande sätt.

– En killes mamma hade suttit och väntat på telefontid, när hon blev uppringd och blev av med 200 000 kronor.

Nu vill Micke Erixon ha en debatt kring banksäkerheten, som han anser har stora brister.

– Det här är mina pengar, som jag har tjänat ihop under ett helt liv som företagare. Jag känner mig inte trygg längre med att ha mina pengar på banken:

– Det finns ett stort mörkertal, man anmäler inte för att man tycker att det är pinsamt.

undefined
Micke Erixon har bland annat drivit Tempo och Mix Ranch i Stenkyrka. Nu slår han larm, och varnar för förslagna metoder som kriminella använder sig av för att lura pengar av andra.

Till polisens kontaktcenter, PKC, i Visby ringer många av de drabbade.

– Var sjätte eller sjunde ärende rör någon form av bedrägerier. De har ökat de senaste åren och jag tycker att det är väldigt sorgligt att det är ekonomiskt lönsamt att begå den här typen av brott, säger Magnus Holmén, chef på PKC i Visby.

Han berättar att bedragarna ofta agerar beräknat och uttänkt, riktat mot äldre och svaga i samhället.

– Många har blivit av med sina besparingar och det känns hemskt att de ska bli utsatta, säger han.

undefined
Telefonbedrägerier öka och polisen varnar för metoderna.

År 2022 anmäldes 193 000 bedrägeribrott i landet, och att brottsvinsterna uppgick till 3,5 miljarder kronor – en ökning med 67 procent på ett år, enligt Svenska bankföreningen.

De jobbar tillsammans med polisen i Nationellt bedrägericenter och NOA (Nationella operativa avdelningen).

– Det beror på att vi nu ser kopplingarna mellan bedrägerierna och skjutningarna och sprängningarna som pågår i samhället, men också att brottsvinsterna i bedrägeribrotten ökar en hel del per år, säger Jessika Nilsson, chef för Nationellt bedrägericentrum.

Polisens tips:

Under 2023 anmäldes 245 brott eller försök till brott om bedrägeri genom "social manipulation" på Gotland.

Om du skulle drabbas av brott – polisanmäl och ta stöd av personer i din närhet.

Använd aldrig e-legitimation eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppmaning av någon annan. Ofta ber bedragaren om upprepade identifikationer.

Lägg på luren om du blir osäker på vem som ringer. Ring i stället tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Klicka aldrig på länkar som kommer via e-post eller sms, om du inte känner igen avsändaren.

Om du blir osäker på vem som skickat en bifogad fil till dig, klicka inte. Den kan innehålla virus.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!