Företagarna sätter medelmåttiga myndighetsbetyg De får sämst betyg: - Gotlands kommun - Arbetsförmedlingen
Gotlands kommun är näst sämst och öns arbetsförmedling är sämst i riket! Åtminstone enligt de betyg som nyligen har satts av 116 lokala företagare i en undersökning av Företagarna.Bäst omdöme får Skattemyndigheten den enda lokala myndighet som får mer än ett medelmåttigt betyg.
Resultatet visar att få svenska myndigheter får högre betyg än omkring 3 och att skattemyndigheten, länsstyrelsen och försäkringskassan får generellt sett bäst betyg i landet.
Bäst betyg på Gotland får skattemyndigheten: 3,59 näst högst i landet!
Det kan tyckas lite förvånansvärt med tanke på dess mål och inriktning, men betyget visar att man, även om man har en tråkig uppgift, kan genomföra den på ett bra och professionellt sätt.
<span class=MR>God fingervisning</span>
Det säger Dan Löfgren, biträdande regionchef på Företagarna Gotland. Han menar att även om marginalerna i betygsskillnad är smådet handlar i regel om tiondelar så ger resultatet en god fingervisning om företagarnas uppfattning. En indikator på det är att SCB, som inte har några lokala kontor, får ett väl sammanhållet betyg företagarna har i stort sett samma kontaktyta och uppfattning landet över medan exempelvis kommunerna varierar från 2,06 (Skåne) till 3,21 (Halland).
För Gotlands kommun är undersökningen ingen upplyftande läsning. Med betyget 2,60 hamnar myndigheten näst längst ner på kommunlistan.
Allra sämst lokalt betyg får dock Arbetsförmedlingen Gotland (2,47) som därmed bland företagare ses som den sämst fungerande arbetsförmedlingen i landet! AF har också näst sämst riksgenomsnittligt betyg i undersökningen.
Rent generellt så beror bilden på att företagare inte upplever sig som arbetsförmedlingens kunder. Arbetsförmedlingen har i många fall, vill jag påstå, ett individperspektiv. För dem är kunden den arbetssökande dess jobb är att skaffa jobb åt arbetslösa, inte arbetskraft åt företaget. Lyckas de hitta jobb åt en svårplacerad person har de uppnått något för dem viktigt, men om företaget får en person som inte passar in så är det inte ett speciellt gott resultat. Man har inte nått ända fram.
<span class=MR>Ingen fördjupning</span>
Berörda myndigheter har precis fått ta del av resultatet och Löfgren hoppas att det kan väcka konstruktiva funderingar. Företagarna har dock inga planer på att fördjupa undersökningen.
Det är inte vår uppgift att serva myndigheter med underlag för hur de ska förbättra sin service. Det man skulle önska är kanske att framför allt de myndigheter som har fått svagare resultat funderar över vad det beror på och om de kan göra något åt det. Det kanske finns något att lära av andra län och myndigheter. Jag tror det.
Företagarna har också fått uppskatta hur många timmar per vecka de lägger på att fylla i myndighetsrelaterade blanketter. Rikssnittet hamnade på 2,7 timmar/vecka. Här på Gotland blev siffran något lägre: 2,1 timmar, mindre än hälften av listtoppande Blekingeföretagarnas 4,9 timmar.
Undersökningen genomfördes i samband med Företagarnas halvårsvisa Småföretagarbarometer, vars resultat presenteras på tisdag i nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!